Nyheter vite

Biljardhall kan få böta för arbetstidsbrott

En biljardhall hotas av nästan 100 000 kronor i sanktionsavgift efter att Arbetsmiljöverket upptäckt att anställda arbetar natt, trots att det inte finns kollektivavtal.

Publicerad 15 december 2020
Biljardhall kan få böta för arbetstidsbrott
Under minst ett år arbetade biljardhallens anställda natt – ett brott mot arbetstidslagen, menar Arbetsmiljöverket. Foto: Trygve Finkelsen/Mostphotos

Det var i februari som Arbetsmiljöverket inspekterade ett biljardkafé i Stockholmstrakten. Inspektörerna fick då höra från anställda att de regelbundet arbetade natt, och hade gjort så åtminstone under det senaste året. Något som också styrktes av personalliggaren.

Enligt arbetstidslagen ska de anställda som regel ha dygnsvila mellan midnatt och 05.00, om det inte finns kollektivavtal som reglerar nattarbetet. Detta har inte biljardhallen.

Arbetsmiljöverket anser inte heller att företaget uppfyller kraven för att få göra ett undantag från reglerna. Då krävs särskilda omständigheter, som att allmänheten har behov av verksamheten nattetid.

Verket vill nu att biljardkafét ska betala en sanktionsavgift på närmare 100 000 kronor för brott mot arbetstidslagen. Företaget bestrider avgiften, och tycker inte att verket har tillräckliga bevis för sina anklagelser.

Avgörandet ligger hos Förvaltningsrätten i Stockholm.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här