Nyheter tävling

Benjamin blev Årets kockelev

Kopplingen mellan jord och bord gav Benjamin Eriksson från Dackeskolan i Mjölby segern i tävlingen Årets kockelev.

Publicerad 17 maj 2023
Benjamin blev Årets kockelev
Årets kockelev blev Benjamin Eriksson från Dackeskolan i Mjölby. Foto: Karina Ljungdahl/Årets Kock

Det var i slutet av förra veckan som tävlingen Årets kockelev anordnades på Restaurangakademien i Stockholm. När resultatet kom stod det klart att Benjamin Eriksson från Dackeskolan hade vunnit.
– Det var superkul, verkligen. Inte bara själva tävlingen utan allting innan också. Man lär sig så fruktansvärt mycket av att få en uppgift och ett tema och bara nörda ner sig i.

Var du nervös?
– Absolut, det var jag. Men jag var faktiskt mindre nervös än vad jag har varit på tidigare tävlingar, kanske just för att man kände sig så pass förberedd.

Årets kockelev
Benjamin Eriksson. Foto:
Karina Ljungdahl/Årets Kock

Varför vann du, tror du?
– Motiveringen var att jag hade svarat bra på temat som var regenerativt jordbruk. Jag försökte ha ett samspel med djur och natur. Jag försökte jobba med enklare saker och mer hantverk, som korv i stället för att hålla på med flarn.

Är det sådan matlagning du gillar?
– Ja, verkligen. Jag bor på ett gårdsmejeri och brinner väldigt mycket för det lokala och småskaliga. Jag tycker att det är roligt att jobba med lite mer gammaldags matlagning.

Vad händer efter studenten?
– I sommar ska jag jobba med mat men faktiskt inte som kock. Jag ska arbeta med råvaror på Bondens skafferi som är en koppling mellan restauranger och småskaliga producenter. Det ska bli kul. Men restaurangbranschen har jag absolut inte släppt. Någon gång i framtiden skulle jag vilja ha en egen krog på landet, helst i anslutning till ett jordbruk, och jobba så mycket som möjligt med egna råvaror.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här