Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Bättre skydd för bemanningsanställda

Bemanningsanställda ska ha samma rättigheter som anställda på företag de hyrs ut till. Och dyker det upp ett ledigt jobb hos kunden så bör de ha rätt att söka det. Det är några av förslagen i den lagrådsremiss som regeringen lämnade över i somras.

Publicerad 22 augusti 2012

Den nya lagen om bemanningsanställdas villkor, Lagen om uthyrning av arbetstagare, är en följd av ett EU-direktiv som kom redan år 2008. Enligt detta skulle medlemsländerna infört de nya reglerna senast i december i fjol, men i Sverige dröjde det till juli i år innan förslaget till ny lagstiftning presenterades.

Nu föreslår regeringen att bemanningsanställda ska få stärkta rättigheter på flera områden. Till exempel kan det bli förbjudet för bemanningsföretag att hindra arbetstagare att ta anställning hos kundföretag när deras uppdrag är slut. Det kan även bli en skyldighet för kundföretagen att informera inhyrda arbetstagare om eventuella lediga tjänster på företaget.  

En stor del av lagrådsremissen handlar om att bemanningsanställda ska ha samma rättigheter som andra anställda på kundföretaget. Detta ska gälla bland annat för arbetstider, raster, semester och tillgång till gemensamma anläggningar. Det finns dock gott om undantag från regeln. Till exempel ska det gå att göra avvikelser från bestämmelsen genom kollektivavtal. Regeln ska inte heller gälla arbetstagare som är anställda med särskilt anställningsstöd eller i så kallad utvecklingsanställning.
 
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2013.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här