Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Regeringsutredning vill försvaga Las

Gör det billigare för arbetsgivare att säga upp fast anställd personal. Det föreslås i en utredning som i dag överlämnats till arbetsmarknadsministern. Facket vill att förslagen läggs i papperskorgen.

Publicerad 28 september 2012

Utredningen handlar om uppsägningstvister och olika regler kring hur dessa ska gå till. De flesta regleras i Lagen om anställningsskydd.
– Förändringarna kan verka tekniska, men om de genomförs får det stora konsekvenser i hela kedjan. Det handlar om stora förändringar i arbetsrätten och maktbalansen på arbetsmarknaden, sammanfattar TCO:s chefsjurist Samuel Engblom.
Det här är utredningens förslag – och vad de innebär:

Svårare att ogiltigförklara uppsägningar
Vid arbetsbrist har arbetsgivaren omplaceringsskyldighet. Anställda får inte sägas upp om det finns andra jobb som personen kan utföra. Meningen i Lagen om anställningsskydd lyder i dag:
”En uppsägning är inte sakligt grundad om det är skäligt att kräva att arbetsgivaren bereder arbetstagaren annat arbete hos sig.”
Utredningen föreslår att denna mening ska stå kvar. Men det ska inte längre vara möjligt för facket att ogiltigförklara en uppsägning för att arbetsgivaren inte har uppfyllt sin omplaceringsskyldighet.
Förändringen kommer påverka stora företag mer än  små, tror Samuel Engblom. Detta eftersom omplaceringsskyldigheten ofta ändå inte blir aktuell på små arbetsplatser.
– Men det betyder alltså att färre uppsägningar kan ifrågasättas fackligt.

Tidsbegränsat anställningsskydd under tvist
En del uppsägningstvister kan ta lång tid. Ibland 1,5 – 2 år innan de blir lösta i domstolen. Förslaget nu är i stället att arbetstagaren max ska kunna få lön i tolv av dessa månader.
Men, menar facket, det är inte parterna som tar tid på sig att lösa uppsägningstvister, utan domstolarna, främst då Arbetsdomstolen och i andra hand tingsrätterna. Över 90 procent av tvisterna avgörs innan de når domstol.
– Det här förslaget löser inte problemet med långa tiderna i domstol. Kanske snarare tvärtom riskerar det att försvåra möjligheten att nå uppgörelser. När tolvmånadersgränsen närmar sig, ökar arbetsgivarnas incitament att dra ut på processen, säger Samuel Engblom.

Lägre skadestånd vid felaktiga uppsägningar
I de fall som slutligen avgörs i domstol och där facket vinner, är egentligen principen att arbetstagaren ska få tillbaka jobbet. Om arbetsgivaren vägrar, finns möjligheten att ”köpa ut”. Det har genom åren utvecklats en slags prislista för detta: 16, 24 eller 32 månadslöner.
Utredningen föreslår att mindre företag (med mindre än 50 anställda) ska få rabatt på dessa skadestånd.
För företag med under femtio anställda, ska skadestånden sänkas med en månadslön vid 45 anställda, två vid 40 och så vidare. Ett företag med sex anställda totalt skulle få nio månaders rabatt på skadeståndet.
– Risken blir alltså lägre för arbetsgivarna, särskilt i små företag, att säga upp. Men det här påverkar också maktbalansen och ”prislistan” i alla fackliga förhandlingar kring felaktiga uppsägningar, kommenterar Engblom. 

Nu ligger bollen hos regeringen, som kan välja att gå vidare med förslagen i en proposition till riksdagen.
Facket menar att förslagen bör stoppas. LO, TCO och Sacos respektive ordföranden skriver i en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet att utredningen inte visat att det skulle finnas några reella problem att lösa. Förslagen får däremot stora konsekvenser för anställningsskyddet, menar man.
”Regeringen har vid ett flertal tillfällen uttalat att den inte kommer att föreslå några stora förändringar i arbetsrätten. Det utredningen föreslår är stora principiella ändringar när det gäller en så central fråga som anställningsskyddet. Vi utgår därför från att utredningens förslag inte kommer att genomföras”, avslutar de tre centralorganisationerna.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter politik

HRF: ”Inte optimalt med nyval”

Riksdagen har uttryckt sitt misstroende mot Stefan Löfven. Olyckligt, tycker HRF:s ordförande Malin Ackholt. – Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
HRF: ”Inte optimalt med nyval”
Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff i Rosenbad, efter att ha förlorat misstroendeomröstningen i riksdagen. Foto: Anders Wiklund/TT
Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

Det var med marginal som riksdagen i dag röstade för ett misstroende mot statsminister Stefan Löfven.
Vänsterpartiet, som initierade omröstningen på grund av ett utredningsförslag om marknadshyror vid nybyggnation, fick med sig moderater, liberaler och sverigedemokrater och förklarade att Löfven inte längre har ledamöternas förtroende.

Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt tycker att beslutet är olyckligt.
– Vi befinner oss fortfarande i en pandemi. Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Nu har Löfven en vecka på sig att bestämma om han ska utlysa nyval. Gör han det inte kommer han att entledigas från statsministerposten.

– Vi följer vad som händer på de områden som är viktiga för oss, som den höjda a-kasseersättningen och lagstiftning om trygghet och omställning, säger Malin Ackholt.

Nyheter DISKRIMINERING

Diskriminerad gäst får 30 000

En kvinna i rullstol försökte beställa ett glas vin under ett restaurangbesök, men nekades. Nu har restaurangen dömts i tingsrätten för diskriminering som har samband med funktionsnedsättning.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
Diskriminerad gäst får 30 000
Gästen försökte beställa ett glas vin. Foto: Yuliya Zavalishina/Mostphotos

En eftermiddag för tre år sedan besökte kvinnan ett köpcentrum i södra Stockholm. På en av restaurangerna ville hon beställa ett glas vin, men möttes av nekande gester och huvudskakningar.
Efter flera försök bad kvinnan att få tala med restaurangchefen. Men inte heller då fick gästen någon förklaring till varför hon nekades att beställa. Kvinnan var vid tillfället nykter.

Kvinnan lämnade restaurangen och anmälde saken till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som drev ärendet i tingsrätten.
Rätten gick på DO:s linje och dömde restaurangföretaget att betala 30 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.

– Att man inte serveras alkohol är ett problem som många personer med funktionsnedsättning möter. Det kan vara förnedrande och göra att man undviker att beställa det man vill ha. Vi hoppas att domen kan bidra till att den här typen av diskriminering minskar, säger Martin Mörk, chef för DO:s processenhet i ett pressmeddelande.

Restaurangföretaget har fortfarande möjlighet att överklaga domen.

Nyheter balans

Regeringen föreslår familjevecka

Regeringen vill införa en familjevecka från april nästa år. Tanken är att det ska göra det lättare att kombinera arbetsliv med familjeliv.

Publicerad 18 juni 2021 Kommentera
Regeringen föreslår familjevecka
Regeringen vill införa en familjevecka från april nästa år. Det ska underlätta för föräldrar att kombinera jobb och familjeliv. Foto: Mostphotos

En ny föräldrapenningförmån till föräldrar med barn mellan 4 och 16 år. Det presenterade statsminister Stefan Löfven i dag. Förslaget, som ska nu lämnas till lagrådet, är tänkt att införas från april 2022.

– Vi måste underlätta för alla dem som kämpar med att kombinera arbetsliv med familjeliv. För dem som inte kan jobba hemma när skolan eller förskolan är stängd. Vi vill bidra till att göra arbetande föräldrars vardag enklare och samtidigt ge dem mer möjlighet till mer tid med sina barn, sade Stefan Löfven vid en pressträff på fredagen.

Dagarna ska kunna användas när barnet inte kan vara i skola eller förskola, till exempel på grund av planeringsdagar, studiedagar eller lov.

I familjer med två föräldrar får vardera föräldern tre dagar per år. Förälder med ensam vårdnad får sex dagar.

HRF:s ordförande Malin Ackholt tycker att förslaget är bra.

– Många av våra medlemmar jobbar på obekväma och varierande arbetstider. Det här kommer att underlätta för dem att både förvärvsarbeta och vara föräldrar.

Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här