Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Bästa thaimaten finns i Norrköping

Kökschefen Phathana Phiphatkoon friterar räkor. Foto: Brita NordholmPå Thai fast food i Norrköping lagas äkta thaimat. Det har de thailändska myndigheterna kontrollerat. Restaurangen är den första i Sverige att få utmärkelsen Thai Select av det thailändska exportrådet.

Publicerad 31 oktober 2006

Plaketten är undertecknad av mrs Chantra Purnariksha som är generaldirektör för Thailands exportråd. Nu står den på glasdisken på Thai fast food i Spiralen köpcentrum i Norrköping. Bakom glasdisken står Madelene Saleborn och lägger upp mat.
– Det är jättekul att bli uppmärksammad så här. Det känns speciellt, säger hon.

Det var en dag i november förra året som en testpatrull från Thailand departement of export promotion, den thailändska motsvarigheten till exportrådet, dök upp på restaurangen.
– De provåt och tog prover från råvarorna. Det var lite nervöst, men de tyckte att maten var bra, säger Madelene.

I det lilla köket trängs kryddiga dofter med oset från kokande frityrolja. Mitt i allt står Phathana Phiphatkoon och Buppha Rudberg. Phathana är kökschef och har arbetat på Thai fast food i fem och halvt år.
– Det känns härligt att de tycker att vi lagar bra thaimat, säger hon och ler samtidigt som hon rör i en färgglad gryta med nötkött, bambuskott och rödcurry.
– Jag tror att den thailändska maten passar många svenskar eftersom den består av en massa olika smaker, säger hon.

Buppha har jobbat på restaurangen i knappt två månader. Hon pratar helst engelska och säger att hon tycker att det känns bra att restaurangen fått diplom. Precis som de flesta andra på Thai fast food har hon lärt sig att laga mat i Thailand.
– I went to the government’s school of cooking in Thailand, säger Buppha och lägger upp ett fat med kycklingspett med jordnötssås.

Kanitta Arnljots, ägare till Thai fast food, är stolt över utmärkelsen.
– Det är fantastiskt kul, men vi har väldigt duktiga kokerskor här. Alla lagar väldigt bra mat, säger hon.
Kanitta berättar att restaurangen har fått mycket mer att göra efter att plaketten kom. Hon tror att kunderna tycker att det är skönt att veta att råvarorna är bra och att recepten är ”äkta”.
– Alla i köket är thailändare. De har en känsla för maten som är viktig, precis som svenskar känner sina köttbullar, säger Kanitta och skrattar.
Ännu har personalen på Thai fast food inte firat sin utmärkelse, men Kanitta berättar att det finns planer på det.
– Vi ska gå ut och äta julbord tillsammans allihop. Svenskt dock, inte thailändskt.

Fakta: Thai Select
För att säkra kvaliteten på thailändsk mat i världen har den thailändska staten lanserat Thai Select-kampanjen. Programmet innebär att maten på en stor mängd thairestauranger runt om i världen ska kontrolleras. De som håller hög kvalitet får en utmärkelse, som den Thai fast food i Norrköping har fått.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här