Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Bartendrar serverade berusade – riskerar åtal

Civilklädda poliser avslöjade hur flera Göteborgsbartendrar sålde alkohol till gäster som knappt kunde stå på benen. Nu riskerar fyra bartendrar åtal för brott mot alkohollagen.

Publicerad 31 augusti 2006

Vid en stor krogkontroll i maj upptäckte Göteborgspolisens civilklädda spanare att märkbart berusade serverades alkohol på flera olika nattklubbar. Fyra bartendrar anmäldes och riskerar nu att åtalas i Göteborgs tingsrätt för överservering.
– Att enskilda anställda åtalas för brott mot alkohollagen är än så länge ganska ovanligt. Men jag tror att det kan komma att bli mer sådant, säger Christer Eriksson som är ombudsman på Hotell- och restaurangfackets Göteborgsavdelning.

Enligt Christer Eriksson har ingen av de anmälda bartendrarna begärt hjälp från facket.
– Ingen har ringt till oss, men vi kan ju inte göra så mycket heller. Vi kan hjälpa till om någon av dem skulle förlora jobbet på grund av det här. Då skulle det ju bli förhandlingar om varför medlemmen tvingas sluta.

Om anmälningarna leder till åtal blir fallen de första att prövas i Göteborg. År 2003 dömdes en servitris och en bartender i Stockholm till dagsböter för överservering respektive för att ha sålt starköl till en minderårig. I norska Vikersund dömdes förra året en bartender till fängelse för att ha serverat en gäst så mycket sprit att denne dog.

Christer Eriksson tycker inte att det är fel att en bartender kan straffas för överservering, men påpekar samtidigt att det saknas klara riktlinjer för att se när någon är för full.
– Vi har en lagstiftning och den ska följas, men sedan är frågan var gränsen går. Det finns en gråzon där gränsen kan vara hårfin, säger han.

I slutet av veckan ska åklagare bestämma om åtal ska väckas mot de fyra bartendrarna, enligt tidningen Göteborgs-Posten.

Läs mer om alkohollagen:
Lagen som gäller i baren. Läs här>> >>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här