Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Tre dörrvakter åtalas för krogdiskriminering

Tre dörrvakter i Stockholm vägrade släppa in en grupp juridikstudenter med utländskt utseende. Nu åtalas de för olaga diskriminering och riskerar böter eller fängelse i upp till ett år.

Publicerad 6 september 2006

Åtalen mot de tre krogvakterna är det rättsliga efterspelet från det test en grupp juridikstudenter gjorde hösten 2004 på uteställen i Göteborg, Stockholm och Malmö.

Uppdelade i grupper och utrustade med filmkamera och bandspelare besökte studenterna olika populära nattklubbar. De sällskap där studenterna hade ”svenskt” utseende blev insläppta på ställen där andra grupper med mer ”utländskt” utseende nekades inträde. Allt filmades med dold kamera.

Om vakterna blir fällda riskerar de böter eller fängelse i upp till ett år. Enligt tidningen Stockholm City är åtal mot fler krogvakter på andra nattklubbar att vänta.

Studenterna har med hjälp av Diskrimineringsombudsmannen, DO, redan stämt en del av de besökta krogarna i civilrättsliga mål. I maj dömdes nattklubben Escape i Malmö till att betala 15 000 kronor var till de diskriminerade studenterna, medan andra krögare gått med på förlikning. En del rättsprocesser pågår fortfarande.

Fakta: Olaga diskriminering
Om en näringsidkare eller någon som är anställd i en näringsverksamhet behandlar en kund sämre på grund av ras, hudfärg, trosbekännelse, sexualitet eller nationellt eller etniskt ursprung gör han eller hon sig skyldig till olaga diskriminering. Straffet för olaga diskriminering är böter eller fängelse i upp till ett år.

Brottsbalken kapitel 16, paragraf 9

Läs mer om krogdiskriminering:
Kvinna får ersättning för diskriminering. Läs här>>
Ännu en krog dömd för diskriminering. Läs här>>
Nattklubb fälld för diskriminering. Läs här>>
Restaurang stäms för att ha stoppat gäst med rullator. Läs här>>
Böter för vakt som vägrade släppa in romer. Läs här>>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här