Bartendern Embla Heppling Trygg har blivit utsedd till Årets rookie. Vi sa grattis och bad om en framtidsspaning.

Embla Heppling Trygg på A Bar Called Gemma utsågs till Årets rookie när mediekoncernen Falstaff delade ut priser till årets bästa barer.
Hon vann utmärkelsen både för sina ”uttrycksfulla drinkar där fantasi möter hantverk” och för att hon är ”en kraft som redan i dag påverkar drinkkulturens utveckling”.
Embla är snart 23 år och har jobbat i branschen sedan 2021.
Grattis!
– Tack, det känns magiskt! Vilken ära, jag är väldigt tacksam att jag lyckats beröra med det jobb och den service jag ger.
Uttrycksfulla drinkar, vad kan det vara?
– Jag har varit med och skapat en drinkmeny på Bar Afterglow, där jag jobbat till nyligen. Det var ett teamarbete, men en del av drinkarna hade jag mer att göra med. Kanske tänkte de på en rabarbergimlet med dragonolja som jag tävlade med i World Class när jag varit bartender i tre månader.
En smak kan kännas röd eller grön.
– Jag jobbar med block och färger. En smak kan kännas röd eller grön. Jag kombinerar smakblock för att få fram balans i en drink. Du har en spritbas, ett socker, en syra, kanske en sälta. Inget får ta över, utan alla ingredienser får skina.
Sedan går jag mycket på känsla och testar konstiga grejer, råkar bränna lite hallon och upptäcker att ”det här smakade gott.” Det är mycket trial and error.
Hur kom du in i barvärlden?
– Jag började på Pang Pang som har ett mikrobryggeri. Bartendern Josephine Sondlo såg mitt bartenderintresse och värvade mig när hon senare började på Nori Bar.
Sedan fick jag frågan om att följa med när hon och Jack Parker öppnade Afterglow. Jag har varit med om flera nyöppningar och det är kul att bygga från grunden!
Ska bli underhållande
Har du någon spaning om hur barkulturen kommer utvecklas?
– Jag skulle säga att det har varit en smakexplosion på Stockholms barscen de senaste åren. Nu när smakerna sitter kan vi fokusera mer på bartending, att jobba mer med service och hela showen. Det ska bli en underhållande helhetsupplevelse.
Hur då?
– Vi använder redan många olika skaktekniker, kastar drinkar och lägger till lite eld. Man ska ha en närvaro med alla sina gäster, vara kvick och kanske snappa upp ett skämt från gästen.
Själv blir jag på ett sätt gladare när jag får höra att gästen haft en fantastisk kväll eller att jag har varit rolig än när någon säger att drinken var god.

