Nyheter Andra Långgatan

Avtalslöst på populära kroggatan

Andra Långgatan är Göteborgs populäraste nöjesstråk, känt för sin avslappnade atmosfär. Men många av restaurangerna saknar kollektivavtal. Här jobbar unga anställda lagvidrigt långa arbetspass, utan anställningsavtal och med risk att få sparken exempelvis vid sjukdom.

Publicerad 26 juni 2024
Avtalslöst på populära kroggatan
På populära krogstråket Andra Långgatan i Göteborg saknar många restauranger kollektivavtal. Foto: Lisa Thanner

Det är årets sommarfest på Andra Långgatan, med levande musik och öl i plastglas.
Restaurangerna och barerna öppnar dörrarna för sin brokiga publik.

Personalen sliter i värmen. De flesta har redan jobbat hela dagen och det är många timmar till stängningsdags.

Får inga lönespecar

För Erik gör gatufesten ingen större skillnad. Restaurangen på Andra Långgatan som är hans arbetsplats är nästan alltid lika populär under veckosluten.

Erik vet – för han jobbar varje helg.

– Om jag öppnar restaurangen arbetar jag i fjorton timmar, fram till halv tre på natten. Sen börjar jag vid lunchtid dagen efter, berättar han.

Andra Långgatan
Arbetspass på 14 timmar, inget anställningsavtal, ingen ob och lönespec bara om man kräver det. Så har ”Erik” det på sitt jobb på Andra Långgatan. Foto: Lisa Thanner

Trots att han har arbetat här i över ett år har han fortfarande inte fått något anställningsavtal. Han har en fast timlön, men får ingen ersättning för obekväm arbetstid.

– Vi får inte ens ut några lönespecifikationer om vi inte ber extra om det, säger han.

Inte ens var femte har kollektivavtal

Eriks arbetsgivare har inget kollektivavtal, vilket är mer regel än undantag här.
På Andra Långgatan finns totalt 27 restauranger och bara fem av dem har tecknat kollektivavtal.

Hos den unga restaurangpersonalen är det fackliga engagemanget lika ljumt.
Av hundratals restauranganställda verkar endast ett fåtal vara med i HRF.

Andra Långgatan
”Emma” har jobbat på flera restauranger här. Hon säger att det är underförstått att man inte ska vara med i facket. Foto: Lisa Thanner

Underförstått att inte gå med i facket

Emma, som har jobbat på flera olika restauranger i området, säger att det är underförstått att man inte ska vara med i facket.

I december jobbade jag alla dagar utom tre.

Emma, restauranganställd

På restaurangen där Emma arbetar just nu har hon ett kontrakt med fasta tider varje helg. Hon arbetar vanligtvis över elva timmar i sträck.

– Man får en något högre timlön som kompensation för bristen på ob-ersättning, säger hon.

Emma berättar att hon älskar sitt jobb trots de långa arbetspassen, och hon ställer gärna upp när arbetsgivaren ber om hjälp.

– I december arbetade jag alla dagar utom tre, inklusive julafton. Utan ob-tillägg, tillägger hon.

Fick sparken när hon blev sjuk

Emma känner sig trygg på sin nuvarande arbetsplats och är inte rädd för att förlora jobbet.
Den förra arbetsgivaren gav henne sparken när hon blev sjuk.

– Jag meddelade min chef tidigt på morgonen att jag var på sjukhus. Dagen efter fick jag ett sms att jag inte var välkommen längre, säger hon.

Gästenkät: Tänker du på de anställdas villkor?

Lätt att förlora jobbet

Flera av Andra Långgatans unga restauranganställda har liknande villkor.

Många jobbar varje helg och arbetspassen är långa. De får ingen extra ersättning för obekväm arbetstid och de slutar ofta sina skift när krogen stänger framåt småtimmarna.

En ung kvinna berättar att hon blev uppsagd efter att ha hamnat i en diskussion med en gäst, en annan förlorade sina timmar för att hon tackade nej till jobb vid ett tillfälle.

Fem år utan kontrakt

Bartendern Simon har jobbat på samma restaurang i fem år – utan kontrakt.
Varje gång han har frågat efter ett anställningsavtal har han fått samma svar från sin arbetsgivare.

– Att restaurangen aldrig skriver några kontrakt, berättar han.

Jag kan bara hoppas att lönen stämmer.

Simon, bartender

Några lönespecifikationer har han heller inte sett till, trots att han bett om det vid flera tillfällen.

Förklaringen han har fått är att ägarna har flera restauranger och alltför mycket personal att hålla ordning på, vilket gör det omöjligt att fixa lönespecifikationer till alla.

– Jag kan bara hoppas att lönen stämmer eftersom jag inte har någon möjlighet att kontrollera den, säger Simon.

Gästerna har trevligt och slappnar av på det populära nöjesstråket, men många av de unga anställda jobbar pass som är 11–14 timmar långa och har aldrig helgledigt. Foto: Lisa Thanner

Kan inte ta semester

Han är fortfarande timanställd, trots flera års anställning.
Timlönen motsvarar minimilönen i kollektivavtalet för den som är ny i branschen.

Precis som Emma och Erik arbetar Simon också varje helg, utan ob-tillägg.
Vill han vara ledig måste någon annan kunna ta hans arbetspass.

– Förra sommaren var första gången jag tog semester i två veckor. Längre än så kan jag inte vara borta, säger han.

Det är vi som jobbar här som betalar priset.

Simon, bartender

Att Simon har jobbat kvar så länge som han har gjort beror på den sköna stämningen på gatan. Han gillar restaurangen och gästerna som besöker den.

– Ölen är billig och det är populärt. Men det är vi som jobbar här som betalar priset, säger han.

Fotnot: Erik, Emma och Simon heter egentligen något annat.

Andra Långgatan del 2: Det här krävs för att HRF ska kunna gripa in

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här