Andra Långgatan är Göteborgs populäraste nöjesstråk, känt för sin avslappnade atmosfär. Men många av restaurangerna saknar kollektivavtal. Här jobbar unga anställda lagvidrigt långa arbetspass, utan anställningsavtal och med risk att få sparken exempelvis vid sjukdom.

Det är årets sommarfest på Andra Långgatan, med levande musik och öl i plastglas.
Restaurangerna och barerna öppnar dörrarna för sin brokiga publik.
Personalen sliter i värmen. De flesta har redan jobbat hela dagen och det är många timmar till stängningsdags.
Får inga lönespecar
För Erik gör gatufesten ingen större skillnad. Restaurangen på Andra Långgatan som är hans arbetsplats är nästan alltid lika populär under veckosluten.
Erik vet – för han jobbar varje helg.
– Om jag öppnar restaurangen arbetar jag i fjorton timmar, fram till halv tre på natten. Sen börjar jag vid lunchtid dagen efter, berättar han.

Trots att han har arbetat här i över ett år har han fortfarande inte fått något anställningsavtal. Han har en fast timlön, men får ingen ersättning för obekväm arbetstid.
– Vi får inte ens ut några lönespecifikationer om vi inte ber extra om det, säger han.
Inte ens var femte har kollektivavtal
Eriks arbetsgivare har inget kollektivavtal, vilket är mer regel än undantag här.
På Andra Långgatan finns totalt 27 restauranger och bara fem av dem har tecknat kollektivavtal.
Hos den unga restaurangpersonalen är det fackliga engagemanget lika ljumt.
Av hundratals restauranganställda verkar endast ett fåtal vara med i HRF.

Underförstått att inte gå med i facket
Emma, som har jobbat på flera olika restauranger i området, säger att det är underförstått att man inte ska vara med i facket.
I december jobbade jag alla dagar utom tre.
Emma, restauranganställd
På restaurangen där Emma arbetar just nu har hon ett kontrakt med fasta tider varje helg. Hon arbetar vanligtvis över elva timmar i sträck.
– Man får en något högre timlön som kompensation för bristen på ob-ersättning, säger hon.
Emma berättar att hon älskar sitt jobb trots de långa arbetspassen, och hon ställer gärna upp när arbetsgivaren ber om hjälp.
– I december arbetade jag alla dagar utom tre, inklusive julafton. Utan ob-tillägg, tillägger hon.
Fick sparken när hon blev sjuk
Emma känner sig trygg på sin nuvarande arbetsplats och är inte rädd för att förlora jobbet.
Den förra arbetsgivaren gav henne sparken när hon blev sjuk.
– Jag meddelade min chef tidigt på morgonen att jag var på sjukhus. Dagen efter fick jag ett sms att jag inte var välkommen längre, säger hon.
Gästenkät: Tänker du på de anställdas villkor?

– Nu blev jag överraskad, jag trodde att alla restaurangerna här hade kollektivavtal. Det är dåligt och tråkigt att höra. Jag har själv arbetat på restaurang, men då var jag inte med i facket. Jag visste inte ens vad ett fackförbund var. När jag slutade restaurangjobbet gick jag med i a-kassan, eftersom min kompisar berättade att den fanns.

– Nej, det tänker jag inte på. Det är ju mest unga människor som jobbar på restaurangerna och vi vet inte alls hur de har det. Men jag tycker verkligen att restaurangerna borde skärpa sina regler så att de följer de lagar och avtal som finns.

– Nej, det tänker man inte på egentligen. Man dricker öl och har det bra. Själv har jag varit med i facket i hela mitt yrkesliv, på den tiden informerades man om det fackliga arbetet redan på gymnasiet. Jag tycker nog att det är upp till var och en som jobbar här om de ska gå med i sitt förbund, eller inte.

– När en av krogarna på gatan gick i konkurs för en tid sen, tänkte jag faktiskt på det. Det var jättehemskt eftersom ingen av de anställda var med i facket. Jag har själv jobbat i restaurangbranschen, då hade jag tur eftersom den restaurangen hade kollektivavtal. Fast då var jag själv inte med i facket. Jag upplevde att det var svårt att få information från HRF.
Lätt att förlora jobbet
Flera av Andra Långgatans unga restauranganställda har liknande villkor.
Många jobbar varje helg och arbetspassen är långa. De får ingen extra ersättning för obekväm arbetstid och de slutar ofta sina skift när krogen stänger framåt småtimmarna.
En ung kvinna berättar att hon blev uppsagd efter att ha hamnat i en diskussion med en gäst, en annan förlorade sina timmar för att hon tackade nej till jobb vid ett tillfälle.
Fem år utan kontrakt
Bartendern Simon har jobbat på samma restaurang i fem år – utan kontrakt.
Varje gång han har frågat efter ett anställningsavtal har han fått samma svar från sin arbetsgivare.
– Att restaurangen aldrig skriver några kontrakt, berättar han.
Jag kan bara hoppas att lönen stämmer.
Simon, bartender
Några lönespecifikationer har han heller inte sett till, trots att han bett om det vid flera tillfällen.
Förklaringen han har fått är att ägarna har flera restauranger och alltför mycket personal att hålla ordning på, vilket gör det omöjligt att fixa lönespecifikationer till alla.
– Jag kan bara hoppas att lönen stämmer eftersom jag inte har någon möjlighet att kontrollera den, säger Simon.

Kan inte ta semester
Han är fortfarande timanställd, trots flera års anställning.
Timlönen motsvarar minimilönen i kollektivavtalet för den som är ny i branschen.
Precis som Emma och Erik arbetar Simon också varje helg, utan ob-tillägg.
Vill han vara ledig måste någon annan kunna ta hans arbetspass.
– Förra sommaren var första gången jag tog semester i två veckor. Längre än så kan jag inte vara borta, säger han.
Det är vi som jobbar här som betalar priset.
Simon, bartender
Att Simon har jobbat kvar så länge som han har gjort beror på den sköna stämningen på gatan. Han gillar restaurangen och gästerna som besöker den.
– Ölen är billig och det är populärt. Men det är vi som jobbar här som betalar priset, säger han.
Fotnot: Erik, Emma och Simon heter egentligen något annat.
Andra Långgatan del 2: Det här krävs för att HRF ska kunna gripa in