Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Avtal klart för stora nöjesparker

Efter långdragna förhandlingar enades HRF och Visita i går till slut om ett avtal för anställda på landets stora nöjesparker. Även anställda på serveringskonditorier och bingohallar har fått nya avtal.

Publicerad 15 november 2013
inlinebild
Malin Ackholt, avtalssekreterare för HRF. Foto: Jann Lipka/HRF

– Det är skönt att parterna har funnit en överenskommelse som är i linje med övriga avtal. Det har tagit tid, säger HRF:s avtalssekreterare Malin Ackholt.

Det nya avtalet, som gäller bland annat på Gröna Lund och Skara Sommarland, följer i stort det Gröna Riksavtalet. Det innebär att lönerna höjs med 560 kronor under både det första och andra året, och med 533 kronor det tredje året.  

Nytt är att det från och med nästa år finns en möjlighet till lokal lönebildning. 70 procent av löneökningen ska vara generell, medan 30 procent kan fördelas som pott. Potten ska dock inte gälla för nöjesparkernas många säsongsanställda. De får i stället hela ökningen generellt.
– Vissa jobbar bara sex veckor. Det hade varit omöjligt att göra en bedömning baserad på det, säger HRF:s avtalssekreterare Malin Ackholt.

Andra nyheter i avtalet är att det numera krävs att scheman ska ange start- och sluttider och att permissionsregeln ska gälla även för urnnedsättning.
Ob-ersättningen höjs med avtalets värde, men exakt hur mycket är inte klart än.
 
I oktober tecknades också nytt avtal för anställda på Almega-anslutna bingohallar. Där höjs lönerna med 560 kronor från 1 oktober i år, lika mycket nästa år och med 580 kronor år 2015. Avtalet gäller till den sista december 2016. Även anställda på serveringskonditorier har fått ett nytt avtal. Deras löner höjs med 500 kronor från den 1 juni i år, med 560 kronor nästa år och 593 kronor år 2015. Avtalet går ut den sista april 2016.

Förhandlingar pågår fortfarande mellan Hotell- och restaurangfacket och Almega om ett nytt avtal för anställa på nöjesparker och tivolin som är medlemmar i arbetsgivarorganisationen.

 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter KOMpetens

Arbetslösa kan få studera med ersättning

Arbetsförmedlingen ska kunna anvisa arbetslösa att söka till studier. Det har regeringen beslutat.

Publicerad 28 september 2020 Kommentera
Arbetslösa kan få studera med ersättning
Utbildning kommer att vara nyckeln när Sverige startar om efter coronapandemin. Det menar regeringen, som nu satsar på att få fler till skolbänken. Foto: Colourbox

Den som saknar gymnasieexamen har betydligt svårare att få jobb än den som har gymnasieutbildning. När arbetslösheten nu stiger vill därför regeringen satsa på att fler kompletterar sina studier.

– Det behövs mer arbetsmarknad i utbildningspolitiken och mer utbildning i arbetsmarknadspolitiken, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vid en pressträff på måndagen.

Regeringen har beslutat att den som behöver gymnasiekompetens för att öka chansen till jobb ska kunna studera med aktivitetsersättning. Förutsättningen är att arbetsförmedlingen gör en individuell prövning som fastställer behovet.

Dessutom ska fler arbetssökande inom jobb- och utvecklingsgarantin få möjlighet att plugga på yrkeshögskola eller folkhögskola med bibehållen ersättning.

Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Nyheter MEDLEMSMÖTE

HRF möter medlemmar på Scandic

Scandic är en stor arbetsgivare med många HRF-medlemmar. Den här veckan är de i fokus för ordförande Malin Ackholt.

Publicerad 24 september 2020 2 kommentarer
HRF möter medlemmar på Scandic
HRF:s ordförande Malin Ackholt möter medlemmar på Scandic digitalt. Foto: Peter Jönsson

Under veckan arrangerar Hotell- och restaurangfacket flera digitala möten för medlemmar på hotellkedjan Scandic. Tanken är att medlemmarna ska få diskutera bland annat framtiden för branschen och den kommande avtalsrörelsen med förbundets ordförande.

– Vi måste hitta sätt att ha samtal och diskussioner med medlemmar trots att det pågår en pandemi. Det kommer inte att ersätta möten IRL. Det här är ett komplement, som säkert kommer att fortleva även efter corona, säger Malin Ackholt.

Intresset för de digitala medlemsmötena har varit stort. Hittills har mer än 70 medlemmar deltagit.

– Många upplever det intressant att höra hur kollegor på andra arbetsplatser har det. Sedan kan det komma upp en del individärenden som vi inte kan lösa där, men där vi kan lotsa vidare, säger Malin Ackholt.

Nu tittar HRF på möjligheterna att hålla liknande möten på andra arbetsplatser.

– Sedan har vi fått önskemål om att köra på engelska på Scandic, så det förbereder vi för, säger Malin Ackholt.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här