Nyheter Avtal 2013
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Nytt avtal för Samhallanställda

I går enades sex LO-förbund, däribland HRF, och Samhall om ett nytt avtal. Fastighetsanställdas förbund fortsätter medlingen.

Publicerad 8 oktober 2013

Det nya avtalet, som dock är preliminärt tills de olika förbundens styrelser har godkänt det, berör runt 20 000 anställda. Avtalet löper över 39 månader, från juli i år till sista september 2016. Under den perioden ska grundlönen höjas med sammanlagt 1 501 kronor, med tungvikt på de sista åren. Dessutom förkortas arbetstiden med 12 minuter per vecka.

Förhandlingarna mellan Samhall och LO-förbunden har pågått sedan i juni. Efter att parterna kört fast kopplades medlare in.  
– Knäckfrågorna har dels varit villkoren i de så kallade utvecklingsanställningar och dels lönenivåerna i avtalet. Vi tycker inte att det är rätt att de anställda som redan har en tuff situation på arbetsmarknaden ska halka efter. Men nu har vi fått en hög individgaranti, det är vi nöjda med, säger Peggy Nyholm som förhandlat för  Hotell- och restaurangfackets räkning.

Parterna har även skrivit ett särskilt avtal om utvecklingsanställningar som börjar gälla den 1 januari 2014.

De som nu enats med Almega Samhallförbundet är Hotell- och restaurangfacket, IF Metall, Kommunal, Handels, Seko samt GS-facket. Fastighetsanställdas förbund ska fortsätta medlingen.

Även avtalet för anställda på SJ:s eventtåg och det med Arbetsgivaralliansen AA är klara. Kvar är bland annat avtalen för anställda på bingohallar och nöjesparker.

 

Så här höjs arbetsuppgiftstilläggen:

Lika mycket år 2013, 2014 och 2015:
Tillägg 1: 0 kronor
Tillägg 2: 50 kronor
Tillägg 3: 75 kronor
Tillägg 4: 100 kronor
Mångkunnighetstillägg 1: 20 kronor
Mångkunnighetstillägg 1 och 2: 40 kronor

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.