Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Avskedad Folkets Hus-städerska i AD

HRF stämmer en Folkets Hus-förening i Stockholmstrakten för ogiltigt avsked av en städerska. Arbetsgivarsidan beskyller kvinnan för att medvetet ha saboterat kassaredovisningen. Facket menar att allt är en hämnd för att kvinnan anmält sin chef för sexuella trakasserier.

Publicerad 16 januari 2014
Avskedad Folkets Hus-städerska i AD
Arbetsdomstolen får avgöra om lokalvårdaren avskedats felaktigt eller ej. Foto: Colourbox

Det var i februari 2013 som kvinnan avskedades från sitt jobb som lokalvårdare på en Folkets Hus-förening i en Stockholmsförort. Hon hade då arbetat i tolv år på arbetsplatsen med varierande arbetsuppgifter. Facket menar att avskedet var felaktigt, och att arbetsgivaren bör betala skadestånd till kvinnan. Arbetsgivaren å sin sida anser att avskedet var befogat eftersom kvinnan medvetet slagit in felaktiga belopp i restaurangens kassa. Detta ska hon ha gjort för att störa kassaredovisningen, och eventuellt dölja att hon året innan stulit ur kassan.
HRF-medlemmen nekar till alla anklagelser, och säger att hon varken stulit eller slagit in felaktiga belopp. Hon menar i stället att hennes chef velat sätta dit henne som hämnd för att hon tidigare anmält honom till facket för sexuella trakasserier.

I mitten av januari möttes parterna i Arbetsdomstolen. Vid förhandlingen ägnades mycket tid åt att utreda vad som egentligen hänt då kvinnan avskedades. Klart är att chefen, som länge misstänkt kvinnan för felaktiga kassaslag, i hemlighet åkt extra tidigt till jobbet för att spionera på henne. Anledningen var att inslagen ska ha gjorts tidiga morgnar då kvinnan var ensam på arbetsplatsen. När chefen såg att städerskan gick fram till kassaapparaten konfronterade han henne. Kvinnan menade dock att hon var i restaurangen för att hämta något att dricka, och att hon bara gått fram till kassan för att se varför displayen lyste. De två ska sedan ha lämnat restaurangen samtidigt, men städerskan återvände strax därefter. Enligt arbetsgivaren var det för att radera spåren, medan kvinnan menar att hon bara glömt sina nycklar på diskbänken.

Hotell- och restaurangfacket kräver att arbetsgivaren ska betala 150 000 kronor i skadestånd till medlemmen, samt drygt 210 000 kronor i utebliven lön.

Arbetsdomstolens dom väntas under februari eller mars.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här