Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

»Av tio krogar fuskar minst sju«

90 krögare i Stockholm är nu under polisutredning. Polis och åklagare misstänker skattefusk.

Publicerad 9 november 2004

? Vi har skakat om branschen ordentligt, säger chefsåklagare Stefan Lundberg vid Restaurangprojektet som inlett förundersökningar mot 90 krögare.
I Restaurangprojektet samarbetar ekobrottsmyndigheten, skatteverket och länsstyrelsen för att komma åt oseriösa krögare i Stockholms län. Projektet startade förr året. Till och med utredarna själva överraskas av mängden skattefusk som avslöjats.

Hittills har 90 förundersökningar om brott inletts. Åtta av ärendena är färdiga och de krögarna har dömts för ekonomisk brottslighet. Flera av dem har fått långa fängelsestraff sedan de smitit undan skatt för miljontals kronor. Ytterligare tolv personer har åtalats och väntar på rättegång, resten utreds fortfarande av polis.
? Arbetet kommer att ge mängder av nya åtal och domar i framtiden, säger chefsåklagare Stefan Lundberg vid ekobrottsmyndigheten.
Han misstänker att manipulerandet med restaurangkassan är mer regel än undantag.
? Minst 70 procent av restaurangerna fuskar, och det är lågt räknat. Det kan röra sig om så mycket som 80 eller 90 procent.
I hela Stockholms län finns 1500 restauranger med utskänkningstillstånd.

Chefsåklagarens uppskattning betyder att mer än 1 000 av dem skulle kunna misstänkas för brott. Hur utbrett fusket är i resten av landet är det ingen som vet.
De misstänkta krögarna använder kassaapparater där redovisningen av försäljningen går att manipulera. Med ett enkelt knapptryck suddas hela eller delar av dagens försäljning ut, och restaurangen slipper skatta.
Restaurangprojektet skulle egentligen avslutas nu till årsskiftet. Men arbetet med att sätta åt oseriösa krögare har gått så bra att det troligen blir en fortsättning även nästa år. Dessutom drar projektet in en hel del pengar i form av obetalda skatter som de dömda restaurangägarna måste betala in.
? Projektet har hittills dragit in omkring 60 miljoner kronor på skatteutredningar och betalningssäkringar, säger Gunnar Levin på Skatteverket.

Läs mer:
Nu granskas de som tillverkar och säljer kassaapparater. Läs mer här >>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här