Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Auditions inget för facket

Allt fler arbetsgivare använder sig av tv-inspirerade talangjakter för att hitta nya anställda. Bra sätt att ge alla en chans att visa vad man går för, säger arbetsgivarna. Hotell- och restaurangfacket tycker att metoden är tveksam.

Publicerad 29 augusti 2013

En nummerlapp, en jury och två minuter på att sälja in dig själv. Talangjakter, eller auditions, har blivit ett allt vanligare sätt att rekrytera personal i hotell- och restaurangbranschen. På Clarion-hotellen började man testa rekryteringsmetoden redan 2007 och i dag använder många av kedjans hotell samma metod. Eva Ottosson Rask, personalchef på Clarion Sign i Stockholm, tycker att det är ett bra sätt att hitta personal.
– Dels får vi möjlighet att verkligen träffa alla, i stället för bara en liten del som vi kallar till intervju. Dels får vi träffa många som hade fallit bort under en normal rekryteringsprocess, men som har rätt attityd och personlighet för jobbet. Vi får in väldigt många människor som vi aldrig hade fått träffa annars.

På Hotell- och restaurangfacket ser man med skepsis på metoden.
– Det är ju inte det bästa sättet att uttrycka din yrkeskunskap, den korta stunden du får. För människor som  är blyga kan det här vara jättesvårt. Jag tror att arbetsgivare kan missa många duktiga anställda på det här sättet, säger Malin Ackholt, HRF:s avtalssekreterare.

Även Eva Ottosson Rask på Clarion Sign tror att det kan finnas risk att talangjakterna avskräcker.  
– Ja, det gör det så klart. Det man kan missa är de som inte vågar, som tycket att det är läskigt att stå inför en jury. Men samtidigt så är det ju lite vad man möter varje dag till exempel i en reception.

Hon håller även med om att stunden framför juryn inte är rätt forum att visa sin yrkeskunskap.
– Nej, för en kock skulle det ju inte gå. Vi gör inte så här för alla tjänster utan bara för dem som inte kräver formella kunskaper. Sedan är det ju bara en första urgallring. Vi tittar på meriter och cv också.

Men Malin Ackholt tycker inte att rekryteringsmetoden är rätt för några av branschens yrkesgrupper.  
– Nej, inte som jag ser det. Det är rätt för de yrkesgrupper som jobbar med sådana saker, som skådespelare och andra. De är skolade för att hantera sådana situationer.

Fakta: Vi använder också auditions

Clarion Post, Göteborg
Clarion Gillet, Uppsala
Clarion Sense, Luleå
Gröna Lund, Stockholm 
Liseberg, Göteborg
Skara Sommarland
Nordic Sea Hotel, Stockholm
Nordic Light Hotel, Stockholm
Restaurang Sir Winston, Östersund
Astrid Lindgrens värld, Vimmerby

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter

Sommartempo på Hotellrevyn

Nu växlar Hotellrevyn ner tempot några veckor, men vi är tillbaka igen i början av augusti med nya nyheter och reportage. Trevlig sommar alla läsare!

Publicerad 5 juli 2019 Kommentera
Sommartempo på Hotellrevyn
Redaktionen (ej i bild) samlar krafterna och är snart tillbaka. Foto: Istockphoto
Nyheter ARBETSMILJÖ

Allianceplus får kritik för arbetsmiljön

Kränkande särbehandling, stress och dålig ergonomi. Det kunde HRF se hos Allianceplus. Nu har bolaget drygt två månader på sig att identifiera, åtgärda och förebygga risker i arbetsmiljön.

Publicerad 5 juli 2019 Kommentera
Allianceplus får kritik för arbetsmiljön
Städföretaget Allianceplus. Foto: Hotellrevyn

Efter larm från Hotell- och restaurangfackets regionala skyddsombud Alaettin Aycicek gjorde Arbetsmiljöverket i slutet av maj ett besök hos Allianceplus i Solna. Bolaget levererar städning, catering och andra tjänster till bland annat hotell. Arbetsmiljöverket påtalade en rad brister inom framför allt housekeeping på ett av hotellen. Nu har Allianceplus till den sista september på sig att upprätta riskbedömningar och handlingsplaner.

– När det gäller till exempel arbetsbelastningen tas ingen hänsyn till att olika rum tar olika lång tid att städa. Man ska klara tre rum per timme. Hinner man inte så städar man klart efter man stämplat ut. Många av våra medlemmar gör så för att de inte har permanent uppehållstillstånd och inte vågar riskera jobbet, säger Alaettin Aycicek.

Det är inget som Dalia Ramzi, vd på Allianceplus, känner igen.

– Det går helt emot våra regler och ramverk. Vi arbetar aktivt med hur vi säkerställer att våra medarbetare får rätt förutsättningar att göra ett bra arbete. Hinner man inte med det som förväntas av en på sin arbetsdag så ska detta alltid lyftas upp till chefen som sedan ansvarar för att se över arbetsfördelningen.

På Allianceplus hemsida kan man läsa att bolaget ”ingår partnerskap med kunder som är måna om kvalitet och om att skapa bästa möjliga arbetsmiljö för sina medarbetare”.

– Arbetsmiljön är ett väldigt viktigt fokusområde för oss. Vi har årligen utbildningar i arbetsmiljö och arbetsrätt för våra chefer. Eftersom majoriteten av våra medarbetare är ute och arbetar i våra kunders lokaler är det också extremt viktigt att vi har ett tätt samarbete med våra kunder när det gäller arbetsmiljö. Arbetsmiljöverket har begärt att få in en handlingsplan för både åtgärdande och förebyggande arbete senast den sista september och den arbetar vi med just nu, säger Dalia Ramzi.

Fokus KARRIÄR

Så vill HRF öka möjligheten att utvecklas

Besöksnäringen ses sällan som en bransch där man gör karriär. Det vill Hotell- och restaurangfacket ändra på.

Publicerad 1 juli 2019
Så vill HRF öka möjligheten att utvecklas
Källa: BFUF:s rapport »Karriär i besöksnäringen«

Det finns generellt få chefer i vår näring. I stället lägger man på våra medlemmar mycket ansvar, utan chefsbefogenheter. Och vi ställer ofta upp, säger Pim van Dorpel, HRF:s vice ordförande.

Snart lanseras Branschkoden, framtagen i samarbete mellan HRF och Visita, där man stärker gott arbetsgivarskap. En del i det är att se potentialen i de anställda. Det kan ge fler chans att utvecklas, tror Pim van Dorpel.

Pim van Dorpel. Foto: Anna-Karin Nilsson

En rapport från BFUF visar samtidigt att många prioriterar annat. Det kan vara längtan efter en rik fritid som gjort att man valt besöksnäringen, och de som ändå vill klättra byter sektor.

– Vi har ett glastak i kompetenstrappan kan man säga. Det är alldeles för lågt betalt även som chef. Många anser inte att det är värt att ta på sig extrauppgifter inom administration och ekonomi för den blygsamma löneökningen det innebär. Sedan har vi ett samhälle som inte är anpassat för vår näring. Alla kommuner tillhandahåller till exempel inte nattis, säger Pim van Dorpel.

Man får inte in nya kunskaper som kan leda till utvecklingSusanna Heldt Cassel

Susanna Heldt Cassel, en av forskarna bakom BFUF-rapporten, menar att branschens syn på utbildning skiljer sig från andra sektorer.

– Det är ganska tydligt att det inte är formell utbildning som räknas om man vill göra karriär i besöksnäringen. Det är på sätt och vis ett problem. Man får inte in nya kunskaper som kan leda till utveckling och innovationer.

Få chefsjobb

Andel som har ledande position/hög utbildning i olika sektorer.

  • Restaurang: 10 %
  • Handel: 10 %
  • Hotell: 11 %
  • Tillverkning/bygg: 15 %
  • Turism/resor: 24 %
  • Offentlig verksamhet: 51 %
  • Hälsa/sjukvård: 58 %

Källa: BFUF:s rapport »Karriär i besöksnäringen«

Pim van Dorpel anser också att det behövs en ny syn på utveckling och utbildning. Och det är framför allt arbetsgivarna som kan bli bättre på att visa vilka vägar man kan gå för att utvecklas inom branschen.

– De borde jobba mer agilt, med utveckling och utbildning hela livet. Och se till att det går att göra lönekarriär inom branschen. Man måste kunna få betalt för yrkesskicklighet. Som det är nu stannar löneutvecklingen vid 30. Där har arbetsgivarna haft ett kortsiktigt tänk som innebär att alla är utbytbara. Det tar tid att förändra, men det är på gång, säger Pim van Dorpel.

Fråga om jobbet.
76
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här