Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Auditions inget för facket

Allt fler arbetsgivare använder sig av tv-inspirerade talangjakter för att hitta nya anställda. Bra sätt att ge alla en chans att visa vad man går för, säger arbetsgivarna. Hotell- och restaurangfacket tycker att metoden är tveksam.

Publicerad 29 augusti 2013

En nummerlapp, en jury och två minuter på att sälja in dig själv. Talangjakter, eller auditions, har blivit ett allt vanligare sätt att rekrytera personal i hotell- och restaurangbranschen. På Clarion-hotellen började man testa rekryteringsmetoden redan 2007 och i dag använder många av kedjans hotell samma metod. Eva Ottosson Rask, personalchef på Clarion Sign i Stockholm, tycker att det är ett bra sätt att hitta personal.
– Dels får vi möjlighet att verkligen träffa alla, i stället för bara en liten del som vi kallar till intervju. Dels får vi träffa många som hade fallit bort under en normal rekryteringsprocess, men som har rätt attityd och personlighet för jobbet. Vi får in väldigt många människor som vi aldrig hade fått träffa annars.

På Hotell- och restaurangfacket ser man med skepsis på metoden.
– Det är ju inte det bästa sättet att uttrycka din yrkeskunskap, den korta stunden du får. För människor som  är blyga kan det här vara jättesvårt. Jag tror att arbetsgivare kan missa många duktiga anställda på det här sättet, säger Malin Ackholt, HRF:s avtalssekreterare.

Även Eva Ottosson Rask på Clarion Sign tror att det kan finnas risk att talangjakterna avskräcker.  
– Ja, det gör det så klart. Det man kan missa är de som inte vågar, som tycket att det är läskigt att stå inför en jury. Men samtidigt så är det ju lite vad man möter varje dag till exempel i en reception.

Hon håller även med om att stunden framför juryn inte är rätt forum att visa sin yrkeskunskap.
– Nej, för en kock skulle det ju inte gå. Vi gör inte så här för alla tjänster utan bara för dem som inte kräver formella kunskaper. Sedan är det ju bara en första urgallring. Vi tittar på meriter och cv också.

Men Malin Ackholt tycker inte att rekryteringsmetoden är rätt för några av branschens yrkesgrupper.  
– Nej, inte som jag ser det. Det är rätt för de yrkesgrupper som jobbar med sådana saker, som skådespelare och andra. De är skolade för att hantera sådana situationer.

Fakta: Vi använder också auditions

Clarion Post, Göteborg
Clarion Gillet, Uppsala
Clarion Sense, Luleå
Gröna Lund, Stockholm 
Liseberg, Göteborg
Skara Sommarland
Nordic Sea Hotel, Stockholm
Nordic Light Hotel, Stockholm
Restaurang Sir Winston, Östersund
Astrid Lindgrens värld, Vimmerby

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här