Värna vår unika modell
Linda Svensson. Foto: Annika af Klercker
Ledare om las

Värna vår unika modell

Las-förhandlingarna lever! I morgon träffas parterna återigen för att förhandla om trygghet och omställning.

Publicerad 14 oktober 2020

Det är bråda dagar nu. Det kan inte ha undgått någon att de så kallade las-förhandlingarna sprack den sista september. Det var det datum parterna själva hade satt som deadline för ett nytt avtal om trygghet och omställning. Då var beskedet att de stod för långt ifrån varandra. I dag, två veckor senare meddelade LO, PTK och Svenskt Näringsliv att de fortsätter förhandlingarna.

I Sverige har vi i mer än 80 år varit stolta över vår unika tradition att låta fack och arbetsgivarorganisationer sköta villkoren på arbetsmarknaden. Vi har försökt få omvärlden att förstå att till exempel lagstiftade minimilöner inte är den bästa lösningen. Vi har velat få EU-byråkratin att acceptera vikten av våra kollektivavtal, för vi har alla ansett att det är det bästa sättet att få till schysta villkor för både anställda och företag.

Då lämnar man inte med lätt hjärta över till politiken att lagstifta i de frågorna. Parterna vill naturligtvis slå vakt om den svenska modellen. Men det har varit uppförsbacke för facken. Den statliga utredning som ska ligga till grund för en eventuell lagstiftning ger arbetsgivarna ökad flexibilitet med ganska vaga motkrav.

När det stod klart att fack och arbetsgivare inte hade kommit överens på utsatt datum utbröt närmast panik på regeringskansliet. Det är ju egentligen ingen socialdemokratiskt ledd regering som vill gå till historien som den som begravde den svenska modellen. Hur det blir? Det kan du läsa om här på hotellrevyn.se.