Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Utbildade anställda är starka

Bättre koll på dina rättigheter eller en ny inriktning på karriären -- en utbildning kan göra mycket.

Publicerad 15 februari 2011

När du en dröm om att göra något annat än det du gör i dag inom turistnäringen? Vill du ­stanna i branschen men klättra på karriär­stegen? Har du funderat på att gå en utbildning? Då är du inte ensam.
Hotellrevyn har träffat tre som har förverkligat sin dröm genom att göra just detta. Linn Hidén har gått från att vara servitris till att bli sommelier. Robert Akander har valt att sikta in sig på en karriär inom ­hotellreception och Peter Brolin har bytt kockjobbet mot ett arbete som konditor. Alla tre har varsin utbildning att tacka för de nya jobben. Kanske när du också en dröm om att prova på ett nytt yrke i branschen! Läs och inspireras av hur de har gjort.

Just nu finns det ett sug efter utbildning bland ­Hotell- och restaurangfackets medlemmar. Under 2010 deltog mer än 2 600 personer i någon av förbundets fackliga kurser. Det är två gånger så många som året innan.
Samtidigt har antalet som har gått en medlems­utbildning fördubblats på ett år. Många av dem rekryterades från någon av alla de introduktionskurser som hållits. Och intresset tycks inte svalna, snarare tvärtom. Dessutom verkar det som om utbildningarna har fått fler att intressera sig för det fackliga arbetet. Måhända är det en ringar-på-vattnet-effekt av att fler fått mer kunskap.

En färsk undersökning visar nämligen att 400 ­medlemmar vill veta mer om vad det innebär att ha en facklig uppgift. Fler kan också tänka sig att jobba fackligt. Kanske beror det ökade intresset på att förbundet satsat stort på utbildningar av just förtroendevalda. Med ökad kunskap blir nyfikenheten på det fackliga arbetet större. Och med fler som vill jobba fackligt ökar den fackliga närvaron ute på arbetsplatserna. En närvaro som efterfrågas av medlemmarna.
Naturligtvis finns det en tanke med satsningen. Ju mer kunskap medlemmarna har om fackliga frågor, desto starkare blir HRF. Och ett starkt förbund är nyckeln till framtiden i en bransch som ständigt växer och utvecklas.

Ett sätt att öka chansen att få de bästa jobben är att gå en vidareutbildning. Intresset för fortbildningar av olika slag borde vara stort för den som vill byta jobb inom branschen. Och möjligheterna att ta ett kliv uppåt på karriärstegen ökar förstås om man har gått en attraktiv utbildning.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här