På jobbet utbildning
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Proppfullt av ambitioner bakom receptionsdisken

Robert Akander jobbade sig upp i krogsvängen, men insåg att han egentligen göra hotellkarriär. Med hjälp av en hotel management-utbildning jobbar han nu med det han gillar på Grand Hotel Saltsjöbaden.

Publicerad 16 februari 2011

Robert Akander vill göra hotellkarriär! Och hans nya chef Marc Carberry, hotelldirektör på Grand Hotel Saltsjöbaden, verkar tycka att han gjort ett fynd som anställt Robert.
– Jag vill lyckas! Jag vill kunna mycket! säger Robert.
– Man vill gärna ha tronföljare, säger Marc och förtydligar:
– En bra ledare ska vilja att andra vill bli ledare.
När Robert skulle söka gymnasieprogram valde han mellan hotell- och restaurang- och ekonomiprogrammet. Det blev det förstnämnda, ett beslut som även gillades av hans föräldrar som jobbade i helt andra branscher. Efter studenten gick han den klassiska krogvägen: från nisse till bartender. Men så kom tankarna på vidare­utveckling. Den tvååriga hotel management-utbildningen på Frans Schartaus Handelsinstitut verkade bra. Den ville han gå, och han ångrar sig inte!
– Jag fick ut mycket av utbildningen, mycket på grund av duktiga lärare som har jobbat med det de undervisar om. Man vet att de har på fötterna.

Tre praktikperioder rymdes inom utbildningen. Robert var på Scandic Sergel Plaza och prövade på reception, konferens och marknad. Sedan på Sheraton där det handlade om ekonomi, budget och bokföring. Och sist på Scandic Malmen där han praktiserade på sälj- och intäktssidan.
– Jag fick utmaningen att göra om säljmaterialet till en agent på en dag. Jag tog chansen och klarade det!
Marc Carberry lyssnar och nickar.
– Problemet i branschen är att många är felanställda. De som anställs är inte sälj­intresserade – det måste man vara i receptionen.

Robert tycker att
utbildningen är en bra investering fast han tog studielån under det andra studieåret. Kurserna i affärs­engelska var givande men att ha en handledare från Irland på Sheraton gav språkkunskaperna en betydlig skjuts. Det var lätt att få jobb efteråt, till exempel på hotellen Anglais och Hilton i Stockholm.
Utbildningen gav honom också modet att starta och driva ett kafé som han gjort vid sidan av sina anställningar.
Nu är fokus på nya jobbet i hotellreception och bokning. Dessutom delar han webbansvaret med en kollega. Han gillar att ledningen tycker att det är positivt med en fackrepresentant i styrelsen och engagerar sig gärna fackligt.

Robert har många idéer för hotellet. Kanske restaurangen kan bli en mötesplats i orten? Kanske tv-succén Solsidan kan dra dit fler turister? Kanske spa-avdelningen kan användas bättre? Frågorna är många, men en sak vet Robert bestämt. Han gillar läget.

Robert Akander

Arbetsplats: Grand Hotel Saltsjöbaden.
Ålder: 25 år.
Favorithotell: Robert gillar att jämföra hotell i en kedja, som Hilton. Han har jobbat på Hilton i Stockholm och bott på Hilton i Paris och i London och har koll på Hilton-andan.

Vill du göra som Robert?

Hotel management på Frans Schartaus handelsinstitut i Stockholm är en yrkeshögskoleutbildning på två år. Den är kostnadsfri och berättigar till studiemedel. Sista ansökningsdag är den 2 maj.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.