Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Utan vila blir vi sjuka

Ett arbetspass på jobbet, lika mycket jobb hemma. Så ser det ut för många kvinnor. Resultatet: sjukskrivningar.

Publicerad 28 januari 2014

Att finnas till för en annan människa dygnet runt och året om. Att vara förälder är roligt men också svårt. Om du har barn, jobbar heltid och dessutom är kvinna är risken stor att du har sämre hälsa än genomsnittet. Bara de senaste två åren har kvinnors sjukskrivningar ökat tre gånger så mycket som mäns.

Varför är det så, och har varit det sedan 1980-talet? Olika undersökningar och utredningar ger samma svar: det är komplext. Det finns flera anledningar till att kvinnor som grupp oftare har hälsoproblem jämfört med män.
Arbetslivet är en av anledningarna. Arbetarkvinnor har tunga, repetitiva arbeten med få möjligheter att påverka sin situation. Resultatet blir förslitningsskador och sjukskrivningar.

För de kvinnor som har barn börjar en ny arbetsdag efter jobbet; barn ska hämtas, mat handlas, middag, natta, plocka undan, lägga fram kläder, kanske klämma in tvättstugan. Puhh! Hur länge orkar ens kropp och psyke med ett sådant tempo?

Möjligheten att återhämta sig, den viktiga vilan, minskar rejält när barn kommer in i bilden. Ett år efter att första barnet föds blir kvinnor mer sjukskrivna jämfört med män. Två barn och sex år senare är risken för en mamma att bli sjukskriven dubbelt så stor som för ­pappan i familjen.

Den borgerliga regeringen förde fram Rut-avdraget som sin jämställdhetsreform. Men sjukskrivningarna fortsätter att öka. Utan åtgärder på arbetsmarknaden och utan jämställda relationer kommer kvinnor fortsatt må sämre än män.
Det är dags för regeringen att börja ta de komplexa frågorna om kvinnors hälsa på allvar.

Plus och minus just nu

+ Plus för pålägg. LO-kollektivets privatanställda kan få 10 procent extra av lönen som tillägg när de tar ut föräldrapenning. Om kollektivavtal finns.  

– Minus för påtryckning. Hamburgerkedjan Max vd som i ett brev varnar sina anställda om att en valseger för (S) och (V) vore en »katastrof för branschen«.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här