Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Service värd uppvärdering

Hur festlig skulle Nobelmiddagen, mellandagarnas utgång och nyårsfester vara utan branschens anställda?

Publicerad 17 december 2013

Servitrisen Anitta Näsänen firade tjugoårsjubileum på Nobelfesten i år. Detta med att ­servera självaste kungen. Det är tack vare Anitta och hennes kollegor som festen blev en succé även i år. Servitriser och servitörer, diskare, kockar, kallskänkor, konditorer. Alla jobbade med sällan skådad precision. På hotellen fick städare, receptionister, matsalspersonal och vaktmästare de långväga gästerna att känna sig bekväma och nöjda.
Det är, som det ofta sägs, serviceyrken som är framtiden. Det är helt fantastiskt. Men en framtidsbransch ska också vara beredd att lyfta statusen för sina anställda.

Det är dags för att arbetsgivarna att tänka i andra banor, om de vill vara med på resan till framtiden. Det är de som har makten och kan förbättra villkoren för branschens anställda. Höja lönerna, ge scheman som funkar med livspusslet och riktiga anställningar. Se till att arbetsmiljön är bra. Lyssna på sin personal.

Det finns fler saker som gör hotell- och restaurangbranschen speciell. Att den är ung exempelvis. Nästan hälften av de anställda är ungdomar under 26 år. Kvinnorna är i en klar majoritet. De utrikesföddas andel växer. Det är en bransch som kan stoltsera med sin mångfald på flera plan. Men i dag vänds det mot arbetstagarna. Är du ung, kvinna, invandrare? Ja, då ska du vara tacksam och inte begära mer, verkar arbetsgivarna tänka.
Skulle det över huvud taget bli några festligheter utan branschens alla hängivna yrkesmänniskor? Knappast. De har kunskap, erfarenhet, professionalism och ger service på högsta nivå. Det är värt att betala för och att minnas, nu under jul- och nyårshelgens alla festtillfällen.

Plus och minus i december

+ Mer grönt. Allt fler vegetariska alternativ har synts på julborden i år. Bra både för miljö och matsmältning.

– Mer rött. I Sverige äter vi 40 procent mer kött jämfört med 1990-talet. Samtidigt minskar andelen kött från svenska gårdar.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.