Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Tufft och händelserikt år

Avtalsrörelse, prinsessbröllop och valrörelse. 2010 ser ut att bli händelserikt. Men ett hårt år för sjuka och arbetslösa.

Publicerad 19 januari 2010

Ett nytt år innebär nya förväntningar. Det står var och en fritt att spekulera i om det kommer att bli ett bra år, eller ännu ett tufft år. Och många är de som vill blicka in i kristallkulan och säga vad som kommer att hända i framtiden.
Något som är säkert är i alla fall att det kommer att bli ett händelserikt år. Det är avtalsrörelse och valrörelse. Och frågan är vad som händer i hotell- och restaurangbranschen?
Klart är att två prinsessbröllop kommer att gå av stapeln. Oavsett om du tillhör dem som gillar detta eller inte, så kan dessa händelser ge fler arbetstillfällen. Turister från när och fjärran kommer att boka hotellrum och vilja gå ut och äta och då behövs duktiga receptionister, städerskor och kockar.

Enligt en färsk undersökning tror mer än var tredje svensk att välfärden försämras under 2010.
Samtidigt tror nästan 6 av 10 svenskar att landets ekonomi blir bättre i år än vad den var förra året. Var fjärde svensk tror också att den egna jobbsituationen blir bättre under året.
Samtidigt blir tusentals människor som tidigare varit långtidssjukskrivna utförsäkrade från försäkrings­kassan. Antalet personer som förlorar sin sjukersättning uppskattas till drygt 15 000. Dessa tvingas nu skriva in sig hos Arbetsförmedlingen där de ska erbjudas ett introduktionsprogram med syfte att hjälpa dem tillbaka till arbetslivet. Två tredjedelar av dem som berörs har kontaktat Arbetsförmedlingen, men för de resterande är läget oklart. Ingen kan därför i dagsläget säga hur många av de 5000 – 7000 utförsäkrade som står utan inkomst sedan pengarna från försäkringskassan upphört.

Hanteringen av de sjukskrivna är viktig för dem som berörs, men frågan är också viktig i ett större sammanhang. Det är troligt att sjukersättningen kommer att bli en het potatis i årets valrörelse. De flesta känner någon som är cancersjuk eller drabbats av någon annan svår sjukdom och som nu tvingas söka arbete igen trots ­detta. Andra exempel på tokigheter är att människor som kämpat sig tillbaka från en sjukskrivning till att jobba halvtid eller sjuttiofem procent, nu tvingas säga upp sig och söka ett jobb på heltid.
Det kan bli ett bra år för den som är frisk och har arbete, men för den arbetslöse eller sjuke ser det alltså ut att bli tufft.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här