Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Tack alla underbara läsare!

Fackförbundstidningar är viktiga när dagspressen sätter arbetsmarknadsjournalistiken på undantag.

Publicerad 28 juni 2011

I detta nummer av Hotellrevyn har vi granskat villkoren för dem som har lönebidrag och är anställda i branschen. Dessvärre visar granskningen att systemet med denna sorts bidrag lämnar en hel del övrigt att önska och att det ofta saknas schysta villkor för dessa personer. Flera av dem som Hotellrevyn pratat med vittnar om att de lurats på pengar och semesterersättning. Några har också känt sig hotade och till och med varit utsatta för våld av arbetsgivaren. Systemet med lönebidrag behöver ses över och den instans som är ansvarig borde ta helhets­ansvaret för de anställda och kontrollera att de behandlas rätt. Som det är nu är det endast medlemmar i facket som kan räkna med hjälp, övriga står mer eller mindre skyddslösa.

Artikeln om lönebidragarna är bara en av många granskningar Hotellrevyn gjort sedan starten 1918. Fackförbundstidningar är viktiga för att belysa orättvisorna på arbetsmarknaden. När arbetsmarknadsjournalistiken blivit allt mer satt på undantag i dagspressen, är den journalistiska granskningen som dessa tidningar gör än viktigare. Förhoppningsvis kan det leda till att de förändringar som behöver göras blir verklighet för alla de människor som berörs.
De senaste åren har varit händelserika för hela fackföreningsrörelsen. Hotell- och restaurangfacket hade 60 000 medlemmar 2005. Samma år anställdes jag som chefredaktör på Hotellrevyn. Sedan dess har flera förändringar som påverkat branschen skett.
Regeringens höjning av a-kasseavgifterna och det därav följande medlemstappet är kanske den händelse som mest påverkat fackföreningsrörelsen och dess medlemmar mest under denna tid. Trots fallande ­medlemssiffror finns många eldsjälar som gjort allt för att värva och organisera på arbetsplatserna. Det känns skönt att se att HRF just nu har lyckats vända trenden. De senaste medlemssiffrorna visar nämligen att förbundet ökar igen. Nu återstår att se om HRF förmår att upprätthålla den positiva trenden. Satsningen på medlemsvärvning som förbundet gör fram till årsskiftet innebär att det borde finnas en god möjlighet att lyckas.

Med denna ledare tackar jag för mig och för den tid jag har fått ha förmånen att ha tillsammans med ­Hotellrevyns fantastiska redaktion, alla anställda på HRF och med er, världens bästa läsare! Nu tar ­AnnaBritt Benjour vid som tillförordnad chefredaktör i avvaktan på rekrytering under hösten. Jag önskar henne, redaktionen och den person som sedan tar vid ett varmt lycka till!

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här