Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Stressigt för småkockarna

De små barnen hackar, steker och vispar. Stressar och oroar sig för att åka ut ur tävlingen. En försmak på arbetslivet?

Publicerad 2 maj 2014

Min femåring älskar programmet »Sveriges yngsta mästerkock« på TV4. Det är roligt att sitta i soffan och se hur de lite större barnen lagar mat precis som vuxna. Hur de hackar och steker och vispar. För dottern växer självförtroendet, barn kan faktiskt själva, precis som hon alltid har sagt när hon hjälper till i köket.

Men så en gnagande känsla.
Tyvärr är programmet vare sig särskilt pedagogiskt eller anpassat till barn. Det skulle ha varit roligt om programmakarna hade vågat vara långsamma. Att de små tittarna faktiskt skulle fått lära sig hur det går till när man lagar fiskpinnar, som var en av rätterna småkockarna fick tillreda i senaste programmet.
I stället får vi mest se stressade barn som springer mellan uppgifterna och tävlar. Alla konstant oroliga för att röstas ut. Som en av småkockarna uttryckte det: »hjärtat slår i 1 852«. Mycket tufft för barn kan man tycka. Det roliga blir till en tävling och det är alltid resultatet som räknas, inte vägen dit.

Å andra sidan tänker jag att det kanske är sätt att berätta om hur verkligheten kan se ut för yrkesproffsen.
I dag är intresset stort för restauranger, resor och just mat. Programmen på tv som handlar om matlagning, efterrätter och bakning avlöser varandra. Både yrkesproffs men också intresserade hemmakockar får synas i rutan. Yrket får en stjärnglans.

Det är kul, men det skulle också vara roligt att få se mer av verkligheten.
Det tar tid och kräver möda att laga bra mat. Det handlar om kreativitet men också minutiöst planerad verksamhet från kockar till diskare och serveringspersonal, där alla bidrar. I den verksamheten borde ingen vara orolig för att röstas ut. Anställningstrygghet och bra arbetsvillkor är en förutsättning för att vi ska kunna njuta av bra mat. Både med gommen och samvetet.

Plus och minus just nu

+ Ob-tillägg. Från den 1 juni höjs ob-tillägget i »Gröna riksavtalet«, HRF:s största avtal. Ordinarie ob blir 21 kronor i timmen, natt-ob 18:50.

– Blåsta bossar. Chefer som pressar sjuka anställda till att jobba eller till att köpa särskilda arbetskläder för egna pengar – sluta!

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här