Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Vi har släppt in girigheten

När vinster tillåts vara drivkraften för omsorgsföretag. Då hamnar knäckebröd och vatten på förskolans frukostmeny.

Publicerad 25 mars 2014

Barnen fick vatten och knäckebröd till frukost. Jag måste erkänna att jag fortfarande är lite chockad. Jag tänker på ägarna till Hälsans förskole-koncernen, som avslöjades med att dra in barnens mat. Hur kom de fram till att maten ska kosta nio kronor per barn och dag? Gjorde de en vinstkalkyl och tyckte att det var en bra summa? Vet de inte hur mycket en ­liter mjölk kostar? Tänker de inte på hur hungriga barn mår?
Nyheten om att barn får svältkost på förskolan visade oss girighetens ansikte än en gång. Pengar och vinst i stället för omsorg och medmänsklighet.

Empati, läser jag, är att uppleva och förstå andra personers känslor. Ungefär som medkänsla. Enligt psykologer känner vi empati endast om vi värdesätter andra människors välmående. Ägarna i Hälsans förskola måste lida av empatistörningar, tänker jag. Eller? De verkar då inte värdesätta barnens och personalens välmående.
En tidigare anställd kock berättar att han uppmanades att använda mellanmjölk och maizena när han lagade korv stroganoff i stället för matlagningsgrädde som ansågs vara alldeles för dyr.

Men så måste vi fråga oss om det enbart är ägarnas fel. Vi har byggt upp ett system där vinster tillåts vara den viktigaste drivkraften för dessa bolag. Att våra skattepengar går till någons lyxliv i stället för mätta barn i förskolan är politikernas ansvar. Och i förlängningen vårt allas.
När vi lämnar barnen på förskolan och går till jobbet måste vi veta att de har det bra. Hur skulle vi annars kunna arbeta en hel dag utan oro för dem?
Så i slutänden handlar det både om barnens bästa men också om ett bra arbetsliv, om jämställdhet och välfungerande välfärd. Där har girighet ingen plats.

Plus och minus i mars

+ Vegovåg Det nya matmagasinet Vego får sällskap av flera gröna kokböcker i vår: Green kitchen stories, Vår gröna kokbok och Veggivore – grönt med lite kött då och då.

– Storbord »Communal tables«, bord för flera sällskap, är hippt just nu. Men som gäst finns det ett värde i att gå ut och äta med en vän och prata ostört. Mingla kan vi göra i baren.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.