Krönika
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Så överlever jag flygresan

Liten handledning i konsten att äta sig mätt på flygplan.

Publicerad 15 mars 2004

Detta är en sann bekännelse från en som försökt äta på alla slags flyg, charter liksom reguljärflyg. Det är numera inte möjligt att äta på flygplan. Utan att känna till vissa knep.
Anledningen är i första hand att maten för de allra flesta är oätlig.
Vad som serveras är ofta oklart. Jag brukar fråga den som sitter intill vad han eller hon tror att det är som står på brickan.
Detta gäller särskilt förrätter. Så kallade.
Det är små skålar med nånting i.
Jag vet att det är synd om alla flygbolag och att de måste spara. Mitt råd är att äta FÖRE flygresan.
De allra flesta flygplatser har utmärkta kafeterior med färska baguetter med goda pålägg.
Det är alltså idé att komma tre timmar före flygets avgång och äta innan flyget avgår.

Den varmrätt som numera serveras på alla flyg (98 procent) är kyckling. För några dagar sedan sa jag till mannen som satt intill mig i ett flygplan: Det är kyckling.
Hur kan ni veta det? Undrade han.
Ingen av oss hade öppnat den uppvärmda kartongen med det grå locket.
Jag hade rätt ty kyckling och flyg hör ihop.
Det beror förstås på att kyckling är billigt. Det är nummer ett.
Dessutom är det inte kött. Kan väcka starka känslor hos dem som inte äter kött.
Kyckling är inte heller fisk. Så då slipper man klagomål från dem som inte gillar fisk.
Det syns alltså att det är kyckling men den smakar ingenting.
Sallad finns inte längre. Frukt finns inte.
MEN: en förbättring har skett. De har börjat värma bröden. Under en lång period fick man knappt tinade brödbullar. Det var svårt. Men det kostar att värma upp. Ofta finns det inget smör. Ost finns inte. Utom mjukost. Ibland.

Till efterrätt serveras en kaka som ser mycket osäker ut.
Det är som om kakan vill säga: Är jag kaka?
När drinkvagnen kommer så kan man köpa något som heter ölkorv. Gott! Det senaste är vanligt knäckebröd med skinkost emellan.
Köp en Toblerone och ät som efterrätt. En Toblerone har självförtroende och sviker aldrig.
Den som inte kan äta någonting från den matbricka som serveras kan trots allt hålla sig vid liv.
Sen kommer kaffe som i alla fall är brunt.
Människan, som sitter där och tuggar så gott hon kan, har kommit i andra hand.
Att jobba på hotell och restaurang verkar vara rena drömmen. Jämfört med att servera dessa eländiga brickor med så kallad mat. Och tvingas le. Men det fanns en tid när varenda liten tjej drömde om en enda sak: att bli flygvärdinna.
Jag med.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

@hotellrevyn

Vi finns där du finns
Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här