Det finns en fara med att peta i lagen om anställningsskydd. Dagens version ger balans när uppsägningar förhandlas.
Las, och i synnerhet turordningsreglerna, får ofta klä skott för dålig flexibilitet och låg rörlighet på arbetsplatserna. Men är det riktigt sant?
Frågar du chefer har de inget att invända mot anställningsskyddet. Det visar Kristina Sutter-Beime, forskare vid Örebro universitet, i en studie.
»Tvärtom var många positivt inställda till las och var av uppfattningen att det är bra att de anställda har ett generellt starkt skydd« säger hon till Arbetsvärlden.
Men i överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna har man enats om att las ska åtgärdas »genom tydligt utökade undantag från turordningsreglerna.«
Dagens version ger balans till förhandlingar vid neddragningar.
Hur de utökade undantagen kan se ut ska en utredning ta reda på.
Det finns en fara med att peta i den här lagstiftningen. Dagens version ger balans till förhandlingar vid neddragningar. Å ena sidan ska man ta hänsyn till anställningstiden (fördel facket) å andra sidan ska den som blir kvar i företaget ha tillräcklig kompetens (fördel arbetsgivaren).
Tre skäl att glädjas
- Jobben. När andra sektorer spår ett tuffare år förväntar sig branscharbetsgivarna fortsatt behov av att anställa.
- Miljön. Hemestertrenden fortsätter. Många vill slopa flyget 2019, vilket borgar för mer inhemsk turism.
- Regeringen. Efter många kompromisser, turer och löften lyckades riksdagen skaka fram en regering till Sverige.
Den här maktbalansen minskar risken för godtyckliga uppsägningar. Den ökar också motivationen för anställda och arbetsgivare att se till att kunskapen ständigt uppdateras.
Nu är översynen av las formulerad så att parterna fortfarande äger frågan. Tack och lov. Skulle fack och arbetsgivare komma överens om en modell med »tydligt utökade undantag från turordningsreglerna« kommer politikerna att följa den. Hur den kan se ut återstår att se.