Ovissheten är det värsta
Linda Svensson. Foto: Annika af Klercker
Ledare OM ARBETSLÖSHET

Ovissheten är det värsta

Mer än 18 000 hotell- och restauranganställda har varslats sedan i mars. Men många fler har drabbats. För visstidsanställda och de som jobbar enstaka dagar slog arbetslösheten till utan uppsägningstid.

Publicerad 24 augusti 2020

Sommaren är slut! Den som har förmånen att ha ett jobb ska in i rutinerna igen. Tyvärr är det färre nu än för ett halvår sedan.
Arbetslösheten stiger, inte minst i hotell- och restaurangbranschen. Allt på grund av det där jäkla viruset.

När jag gick ut gymnasiet för en evighet sedan var ungdomsarbetslösheten rekordhög. Vi som tog studenten då hade två val: arbetsförmedlingen och kas (kontant arbetsmarknadsstöd, för dem som inte hade rätt till a-kassa), eller högskola/universitet.
För min del blev det arbetsförmedlingen. Jag fick ett datakörkort och en ungdomspraktik. Året efter blev det fortsatta studier.

Sedan mars har mer än 18 000 hotell- och restauranganställda varslats om uppsägning. Långt fler har drabbats – visstidsanställda, provanställda och de som jobbar enstaka dagar. De som
inte varslas, utan tyst försvinner in i arbetslöshetsstatistiken.

Ansökningar som inte ens bevärdigas med ett svar kan vara knäckande.

Tur att så många ändå valt att vara med i a-kassan. Det skänker åtminstone en viss ekonomisk trygghet. Värre är det när tankarna börjar snurra. Kommer man att få ett jobb igen?
Ansökningar som inte ens bevärdigas med ett svar kan vara knäckande.

Men det kan gå bra. Elin Achilles var en av de där som aldrig varslades. Plötsligt fick hon bara inga jobb, och i flera månader växte oron över hur hon skulle klara sig som ensam­stående mamma.
Men så – ett jobb! Nu ser framtiden lite ljusare ut. Stegräknaren går varm igen. Läs mer om Elin här.