Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Kvinnors löner måste öka

Pensionerna handlar om vad du tjänar under ett arbetsliv. Låg inkomst betyder låg pension.

Publicerad 2 april 2013

Frågan är akut. Och den handlar om en djup orättvisa. Hälften av de kvinnor som går i pension nu hamnar på en så låg pensionsnivå att de får mellan 5 000 och 8 000 kronor i månaden efter skatt. Även en hel del män, 15 procent av alla de som går i pension nu, kommer att få så låga pensioner.
Anledningen till de extremt låga pensionerna är framför allt deltiderna och det oavlönade arbetet i hemmen, i kombination med de låga lönerna i kvinno­dominerade sektorer. Det säger Pensionsåldersutredningen, som kommer med sin slutrapport nu i april.

När pensionen
är låg träder den så kallade garantipensionen in, vilket är bra. Men det är inte heller så enkelt att få ta del av garantipension. Denna pensionsform är främst tänkt för dem som saknat inkomst, men ges också som extra stöd för de som har pensioner under 11 000 kronor som ogift och 10 000 kronor som gift. Har man mer än så får man alltså inget stöd.
Du måste också ha bott i Sverige i 40 år för att få ta del av garantipensionens högsta ­belopp.

Pensionerna handlar om vad du tjänar under ett arbetsliv. Låg inkomst betyder låg pension. Dagens fattigpensionärer är främst kvinnor och invandrare. 1987 arbetade varannan kvinna deltid. I dag är var tredje kvinna deltidsanställd. Med andra ord går det att ana en förbättring i samhället i stort.
Men i hotell- och restaurangbranschen har deltider normaliserats, här arbetar hälften deltider.
Det betyder bara en sak. Antingen måste den som ­arbetar deltid lämna branschen för att få en dräglig tillvaro både nu och som pensionär. Eller så måste branschen inse att de som arbetar i den måste få drägliga arbetsvillkor. Deltider ska ses som en möjlighet och inte ett tvång. Allt annat är orimligt.

Det är samma sak med lönerna. Medellönen för en medlem i HRF är på 20 480 kronor. Vad kommer pensionen vara för de som tjänar den medellönen? Kommer de att ha en pension som det går att leva på?
Snart är avtalsrörelsen igång. Lönerna står åter i centrum, lika så medbestämmandet. I samordningen har LO krävt 700 kronor mer i månaden för dem som tjänar under 25 000 kronor i månaden. Trots att kraven är rimliga blir svaret från arbetsgivarna att det är för mycket.
Livet behöver inte vara evigt ungt och lyckligt som i tv-reklamen för privat pensionssparande.
Men det är inte okej att få en pension som inte går att leva på efter att ha arbetat ett helt liv.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här