Kittlar dödsskönt i kistan!
Chefredaktör Linda Svensson. Foto: Annika af Klercker
Ledare OM HÅLLBARA RÅVAROR

Kittlar dödsskönt i kistan!

Haven är över­fiskade, sojaodlingar ­orsakar skövling av regnskog. Vad ­sjutton ska man äta? Insektsbaserade livsmedel kan vara en väg.

Publicerad 6 maj 2022

Jordens befolkning växer. Klotet gör inte det. Därför måste vi fundera över vår konsumtion, inte minst vad vi stoppar i oss. De flesta har ju fattat att den omåttliga köttkonsumtionen måste få ett slut.

Men sen då? Haven är över­fiskade, sojaodlingar ­orsakar skövling av regnskog. Vad ­sjutton ska man äta?

På Hemköp i Eskilstuna fanns det ­i början av 90-talet en hylla med så kallad exotisk mat. Det var chokladdoppade myror och lite gräshoppor och annat som fascinerade mig.
Min nyfikenhet var stor, men inte tillräckligt stor för att jag skulle våga testa. Jag vet inte hur många gånger jag stod och skakade på den där asken med myrorna. Det lät som pastiller.

Nu läser jag att insekter kan bli nästa stora grej. Jag är inte alls främmande för det. Det känns som att jag har övat på tanken.
Massor av människor äter redan insekter, och på EU-nivå jobbar man ack så långsamt med att godkänna nya livsmedel.

Mjölbaggelarver till exempel. Inte heller främmande för mig. Jag har stekt pannkakor med mjölbaggelarver för att jag inte orkade parkera barnen vid bordet medan jag åkte och köpte nytt, oangripet mjöl.
Det smakade inget särskilt kan jag meddela.

Hotellrevyn har kollat in hur restaurang Vrå jobbar med nya, hållbara råvaror.
Vi måste testa det som finns här naturligt. Så bli inte förvånad om du ser mig i havsbrynet i sommar, slaskandes med tång. Jag blev fasen sugen på att testa det.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan