Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Käka, röka eller kröka?

Publicerad 7 januari 2003

Rökstopp på krogen. Stäng tre i stället för fem på nattklubbarna. Stoppa porrfilmer på hotellen. Kolla kassan och åldersgränserna effektivare.
Under den senaste tiden har det kommit åtskilliga krav och förslag, som handlar om verksamheten på våra hotell och restauranger.
Laddade ämnen som sprit, tobak och fusk väcker starka känslor.
Gästen ser krogen som sin frizon för livets goda. Klart det måste vara tillåtet att festa när man vill. Det ska inte staten och folkhälsoinstitutet och några trista moralister lägga sig i.
Det finns ingen anledning att moralisera över att människor vill gå ut, äta gott, ta ett glas och kanske spana in en spännande ny bekantskap. Det är ju en av livets höjdpunkter.

Men handen på hjärtat, den som inte har lyckats när klockan är tre kommer inte att lyckas de två följande timmarna heller. Bättre att gå hem och sova och försöka igen en annan kväll.
Effekten av nattöppet har ju i allmänhet inte blivit att krogen säljer mer. Gästen konsumerar ungefär lika mycket, men han kommer två timmar senare. Vad är vinsten med det?
Den anställde och krögaren lever på den festande gästen, det är han som betalar de biffar, jordnötter och drinkar som gör att man har ett jobb och en lön. En bra gäst ska inte störas.
Men vad är en ?bra? gäst? Vilka gäster vill krognäringen dra till sig och var finns framtiden?
Ett av argumenten från dem som nu kritiserar stoppet för femöppet på krogen är att gästerna i så fall skulle gå till svartklubbar och gynna den kriminella världen.
Men den som överväger att bli gäst på en svartklubb, driven av kriminella, är det en sådan gäst som hotell- och restaurangnäringen ska värna om?
Och är det en ekonomisk fördel för restaurangbranschen att gästen får röka fritt? Fyra av fem vuxna röker inte. De som inte röker tjänar mer, och har råd att spendera mer på krogen. Men den köpstarka publiken skräms bort både av röken och av andra negativa inslag i krogmiljön.
Porrfilmerna då. Varje hyrd ?biologifilm? ger några kronor i hotellets kassa. Men skulle verkligen de stora seriösa företagen sluta att ordna kurser och konferenser på hotell om deras anställda inte fick titta på porrfilm på rummet? Åter måste näringen fundera över vilken grupp av gäster man vill locka till sig och vad som i längden ger ekonomisk bärkraft.

Ännu allvarligare är de kriminella inslagen i krogvärlden. Ett skäl till att regeringen vill stoppa nattgroggarna är de bråk som förekommer kring de nattöppna krogarna.
Krogvärlden verkar helt enkelt bli allt bättre på att dra till sig brottslighet. Det är på krogen de kriminella träffas, gör affärer, festar och ibland, när det gått snett, hämnas på varandra med dödliga vapen.
Vill hotell- och restaurangnäringen höja sitt eget anseende, öka kundens betalningsvilja och företagens lönebetalningsförmåga och skapa respekt i samhället, så bör man även fundera över vilka gäster man behöver bli bättre på att locka till sig och vilka man kan klara sig utan.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.