Jag vägrar
”gilla läget”
Foto: Annika af Klercker
Krönika
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Jag vägrar ”gilla läget”

Jag vägrar att ge upp, vägrar att inte orka, vägrar att acceptera att "så är det och så har det alltid varit".

Publicerad 22 november 2013
inlinebild
Özz Nûjen är stå-upp komiker, skådespelare och aktuell med soloshowen ”Statsminister Özz Nûjen”. Foto: Annika af Klercker

”Så är det och så har det alltid varit! Det är bara acceptera och gilla läget.”
Finns nog inte så många meningar som provocerar mig mer än just dessa.
Det provocerar mig för att det är ett så uppgivet svar och ett resignerat konstaterande. Det provocerar mig för att det är ett så enkelt sätt att slippa se sitt eget ansvar i det hela. För att inte säga fegt. Och det irriterar mig något så fruktansvärt för att den som säger så har stängt av, låst sig och bestämt sig för »det bara är så, det är bara att acceptera-positionen«, som är så svår att rucka på.

Det är en sååå negativ inställning och livssyn. Spelar ingen roll vad man pratar om. Dom har bestämt sig. Punkt slut.
Jag ger upp ibland, jag orkar inte. Men vid specifika tillfällen när man pratar om orättvisor, fördomar, då vägrar jag tamejfan att ge upp, jag vägrar att inte orka. Jag vägrar låta den där negativa livssynen och negativa inställningen vinna och ta över mitt sinne.
Men varför tjänar kvinnor fortfarande sämre än män i Sverige? Men varför säljer Sverige fortfarande vapen till diktaturer? Men varför rasism? Men varför ska rika bli rikare och fattiga fattigare?
»Så är det och så har det alltid varit! Det är bara acceptera och gilla läget.«

Nej! Jag tänker då inte acceptera och gilla läget, fan heller!
Jag och Du, VI, är värda mer och kan bättre än detta.
Många av mina och dina rättigheter som vi i dag ser som självklara som allmän rösträtt, åtta timmars arbetsdag, semester med mera hade inte sett dagens ljus om inte modiga kvinnor och män kämpat för dem. Och i en del fall även dött i kampen.
Och det är detta och dessa som får mig att le inombords, som får ljuset i mig att brinna och ger mig hopp och lust att fortsätta kämpa emot. Och käfta emot.

Jag blir glad av och jag ser upp till dessa människor som slogs och än i dag slåss för mänskliga rättigheter, för en bättre värld och som dagligen kämpar mot förtryckare och så även mot dessa »Ja, men så är det och så har det alltid varit-tyckare». Och bevisat gång på gång att de som säger »det är bara acceptera och gilla läget« alltid har haft fel. Detta om något borde ge mig och dig, OSS, hopp.
Hopp om att det inte var och är förgäves, hopp om att det aldrig är omöjligt, hopp om att det blev bättre och kommer att bli ännu bättre.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här