Krönika
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Gastromack, ja tack!

Grillkorv med vitt sötebröd, kexchoklad, Twix, en extra korv. Här finns The Full Svenne som matupplevelse.

Publicerad 25 oktober 2013

Jag har inte körkort. En rätt bisarr brist om man som jag är född i Västerbotten, ett bilburet landskap. Min enda ursäkt är att jag flyttade därifrån precis innan jag fyllde 18, till Stockholms innerstad dessutom. I detta gytter är bilar mest i vägen. Visst, det finns bilägare här med, men uppmuntra dem inte att tala om garagehyror eller lapplisor. Mycket flis för lite åka.
Detta var ett omständligt sätt att förklara varför jag så sällan besöker bensinmackar. Vilket är ett problem, för man måste regelbundet besöka just macken för att konfrontera den svenska verkligheten fullt ut.

Bara på macken utsätter man sig för The Full Svenne; om inte hela den svenska upplevelsen, så en väsentlig del. Nämligen maten.
På väg från ett lantligt besök blev jag skjutsad hem (den körkortslöses lyxliv!), det behövde tankas och jag var hungrig.
Mackens dödstysta skjutdörrar gled upp. Jag var helt oförberedd på vad som öppnade sig. Lokalen var stor som – ja vad? En fotbollsplan? Nja, men åtminstone en bowlinghall. Den var nämligen även ett »närköp« som sålde »livsmedel«.

En hel vägg chips. Ytterligare en hel vägg lösgodis. Högra kortväggen var kyl: tio hyllor öl, en hylla mjölk samt fem hyllor läsk. Lite undanskymt stötte jag på en kryddhylla med exakt fyra uppskrämda burkar – salt, svartpeppar, vitpeppar och grillkrydda. Chipssorterna var desto fler, jag tappade räkningen runt 40.
Och till vänster två kassor, båda med rejäla köer. Här fanns bara barnfamiljer, och alla beställde de exakt samma sak: dagens special, grillkorv med vitt poröst sötebröd. Snubben framför mig kompletterade för säkerhets skull med en kexchoklad, en Twix och en extra korv. Hela kostcirkeln!

Utan att moralisera, låt oss konstatera att hjärt- och kärlmedicin är en framtidsbransch. Och att här finns det en nisch att fylla.
I dag har vi vant oss vid gastropubar, ölsnobbar och chokladavsmakningar. Är det inte dags för landets första gourmetmack?
Bilåkande kan göra vem som helst sugen på en personlig, nyskapande meny med närodlade råvaror. Helt enkelt en sofistikerad smakupplevelse utan att göra avkall på vårt universella behov av specialpriser på spolvätska. Medge att du blir sugen!
Fly mig en tank blyfritt och en gåsleverparfait tack! Och ha en trevlig dag.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.