Krönika
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Jag önskar att alla fick njuta av julen

Jag handlar julklappar året runt, slår in i egengjort papper och bara njuter. Men jul är inte bara tindrande stjärnor och presenter, en stor släkt som ler och älskar varandra.

Publicerad 18 december 2014

Jag älskar julen, alltså älskar. Nån gång i september hör min syster av sig och meddelar åter att nu har hon börjat. Lyssna på julmusik, alltså. Julhandeln är inget som påverkar mig, nej nej! Jag köper julklappar året runt. Förra julen marmorerade jag eget presentpapper, stämplade med sån där röd lack, med min farfars emblem på.
På självaste julafton sitter pappa och jag ömsom tysta, ömsom skrockandes över våra egna julrim, som familjen ska få ta del av några timmar senare.

Min mamma, som arbetar natt som undersköterska, jobbar varannan julafton och varannan nyårsafton. Vi har alltid haft det så och det är helt okej, det är inget märkligt att vissa jobbar på högtidsdagar. Visst var det jobbigare när jag var yngre, men då hade jag också fokus på andra saker. Till exempel att komma tillbaka till skolan efter jullovet och prata om julklappar, jämföra och klargöra att jag inte kom från en rik familj.

Alltså, jag klagar inte, men jag jämför. Att inte få skidor eller presentkort på flera tusen gjorde mig självmedveten. Nu när jag är vuxen är jag så glad för att det var mitt enda problem som anknöt till julen. Mina föräldrar låg inte redlöst fulla, min pappa spöade inte på min mamma, jag och min syster kunde i lugn och ro njuta av vår jul.
Jul är inte bara tindrande stjärnor och presenter, en stor släkt som ler och älskar varandra. Det är skitjobbiga åtaganden, flängande hit och dit och föreställningar om att familj har med biologi att göra. Det är sms-lånens högtid, för att kunna bibehålla den hetsiga konsumtionen. Det är skilsmässobarnens asjobbiga ångest.

Ensamma och utsatta människors påminnelse om att livet är hårt. Kvinnojourerna märker inget ökat våld under jul, men tillströmningarna av kvinnor och barn som söker skydd sker både innan och efter jul, eftersom mannen hela tiden befinner sig i hemmet under julen och kvinnan har svårt att komma loss då, enligt kvinnojouren Moa i Eskilstuna.
Utöver allt detta gör sig missbruket påmint, och även om överdriven alkoholkonsumtion är klasslöst, är det varmare att supa inomhus än ute i snön.
Jag antar att vi kommer slå julhandelsrekord i Sverige i år igen. Sen slår vi det igen nästa år, och nästa år igen. Jag kommer absolut vara en del av det. Men tänk på de som inte firar jul inne i en varm lägenhet, eller hus. Du har nog råd att avvara några spänn eller hundra för någon annans bättre leverne.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här