Frukostbuffén som
sätter ner foten
Heller få, utsökta frukosttillbehör än tjugotvå halvdana pålägg.
Krönika
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Frukostbuffén som sätter ner foten

Finska designhotellet Klaus K väljer åt gästen -- hellre en handstoppad renkorv än tjugotvå olika pålägg som smakar halvdant.

Publicerad 24 november 2014

Det brukar heta att ingen är revolutionär före frukost – men är det verkligen en ursäkt för att de flesta svenska hotellfrukostar är så rysligt konservativa? Jag bor inte så ofta på ­hotell längre, men tillräckligt ofta för att varje station på frukostbuffén ska kännas som en sliten ­klyscha.  Jo, det är lyxigt med äggröra på morgonen men inte om den studsar i munnen.
Visst är det flott att få välja mellan tjugotvå olika pålägg men när jag fått tre av dem på ­assietten upptäcker jag snabbt att de är mycket sämre än de jag äter hemma.

För dem som reser mycket i tjänsten är det kanske av betydelse att det gigantiska utbudet ger möjlighet att äta exakt samma sak som man brukar till frukost (och sedan trösta sig lite extra med ett wienerbröd). Frukostrummet blir till en trygg kokong utan oroande inslag.
Men en hotellfrukost kan ha fler funktioner än att besvärja hemlängtan, den kan vara något att längta till. Varje plats har sina speciella smaker och dofter.
Jag har därför två krav på en hotellfrukost: Jag vill förstås att varje komponent på frukostbuffén ska vara så bra att jag skrapar tallriken. Men jag vill också veta var jag befinner mig. Höga krav kan tyckas och nu undrar du förstås var idealfrukosten finns. Mitt svar blir märkligt nog: Helsingfors! Närmare bestämt på det lilla designhotellet Klaus K. Tyvärr har kvaliteten på brödet sjangserat sedan Finlands bästa bagare fick mjölallergi och slutade, men frukosten är fortfarande en lektion i hur begränsningar blir till en konkurrensfördel.

Motsatsen till mångfald behöver inte vara enfald. Det kan lika gärna vara »utsökt«, i bemärkelsen att någon annan gjort jobbet att söka upp det allra bästa. Där andra hotell levererar en underdånig och överdådig valfrihet, har Klaus K ett helt annat budskap: »Vi vet bäst! Vi vet att den enda yoghurt du behöver för att vara lycklig är den av fet mjölk från den östfinska skogskon kyyttö.
Inte behöver du tjugotvå olika pålägg, det räcker med fem! I alla fall när ett av dem är handstoppad renkorv. Och ska du äta en enda rökt sik i Finland är det vår. Visst kan du få kakor till frukost men då blir det hembakat och alltid en riktig new yorksk cheesecake, eftersom hotell­ägaren kommer därifrån.

Vi vet att vanlig hemtam havregrynsgröt blir klistrig när den varmhålls, så därför är du så god och äter vår gröt på korngryn som gått i ugn över natten. K Special? Honungspuffar? Det kan du äta någon annanstans. Så det så!«
Varje gång jag äter frukost på Klaus K ser jag gäster som ser lite handfallna ut. Förmodligen är de förstagångsgäster, är nya, och många av dem kommer att återvända till hotellet enbart för frukostens skull. För att slippa välja.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här