Krönika
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Du är en människa, inte en produkt

Vissa vill omvandla Sverige till orons och osäkerhetens land. Allt ”för jobbens skull”, skriver Hotellrevyn nya krönikör Özz Nûjen.

Publicerad 4 april 2013
inlinebild
Özz Nûjen om jakten på jobb och rädslan. Foto: Ylva Erewall

Arbetslösheten stiger. Samtidigt gör allt färre människor allt mer jobb. För en del betyder det utslagning och fattigdom men för dem som har det bra blir det bara bättre.
Ungefär så ser det ut i stora delar av Europa och även i vårt land, Sverige.
Det vi har fått med bröstmjölken är att vi måste jobba, måste ha jobb, måste utbilda oss för att till slut kanske få jobba med det vi vill. Eller för ­statusens skull eller bara för att det är tryggt. Så vi uthärdar, får lön, går hem och tar hand om oss eller vår familj.

Vi är mer på jobbet än med våra familjer. Våra arbetskamrater är ibland mer familj än våra syskon. Det mesta av vårt liv kretsar kring våra jobb. Därför blir också tryggheten och säkerheten intimt förknippad med vårt arbetes vara eller inte vara.
Så det är självklart att vi blir osäkra, känner oro när vi dagligen får läsa om att det blir sämre och sämre på arbetsmarknaden.
Därför började jag texten med »Arbetslösheten ­stiger.« Visst kände du lite obehag?
Men är det så? Är det sant att det blir värre? Eller handlar det om att politikerna inte vill göra något åt problemen mer än att sprida oro?
I och med oron händer det något med oss.
Plötsligt är vi beredda att omförhandla våra krav och rättigheter till det sämre?! Det är bättre att ha det lite sämre och jobbigare än att kanske inte ha något alls.
Politiker, lobbyister och företagare pratar om sänkta ingångslöner, sänkta minimilöner, sänkta krav på ­arbetsgivare och ökade krav på dem som jobbar. Allt för jobbens skull!

Vi blir lurade att tro på detta kvalificerade skitsnack. För skitsnack är vad det är. I stället för att rusta oss till bättre arbetsmiljö, säkrare och bättre anställningar, mer utbildning och göra arbetare stolta och hoppfulla vill vissa omvandla Sverige till orons och osäkerhetens land.
Och det är alltid i rädda och oroliga länder arbetare behandlas mest illa och utnyttjas till slaveriets gräns.
Och det är alltid i osäkra länder och rädda länder man alltid skyller på den andre, den olike, den som inte är exakt som du är.
Och det är alltid i rädslans och ovisshetens land man röstar på främlingsfientliga och nationalistiska partier.

Köp inte maktens skitsnack och köp inte ­politikernas skitsnack om att du måste få det sämre för att du ska ha någonting alls. För visst är det konstigt att de själva hela tiden får det bättre?
Så sluta vara rädd! Du är en människa, en arbetare som tillverkar varor. Du är inte en vara. Du förmedlar en tjänst. Du är inte en tjänst.
Som min gode vän och skådespelare Anders Byström en gång sa:
”Att vara en vara eller inte vara en vara det är efterfrågan.”

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här