Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Det är inte bara rökdimmorna som behöver skingras

Publicerad 2 juni 2005

Snart kommer vi att kunna se klarare på krogen. Luften blir mer genomskinlig när rökdimmorna skingras. Min dröm är att vi samtidigt kommer att se klarare bakom krogens kulisser.
De små lapparna i skokartongen förvandlas till verifikat i bokföringspärmen. Och i den pärmen finns hela sanningen om inkomster och utgifter.
I kassaregistret stämplas all försäljning in och det som stämplats in stannar kvar. Den ekonomiska redovisningen ser likadan ut vem som än tittar.
Alla arbetskamrater har papper på sin anställning.
Måste detta vara en dröm?

De lokaler där mat och dryck serveras har i åratal varit inpyrda av rök. Röken har fastnat i de anställdas lungor, kläder och hår. Lukten har följt med hem från jobbet.
Krogarna har också varit inpyrda av brottslighet. I liten skala, som ett par hundralappar i handen för en köttbit eller några fiskar. I stor skala som en helt manipulerad bokföring, osynlig för alla.
Vi har gått från en situation, där fifflet fanns på marginalen, till dagens situation där krogen lockar till sig några av samhällets värstingar. Narkotika, vapen, illegal sprit ? krogen har blivit platsen där de som sysslar med sådant möts.
Lukten av tobaksrök följer med ut på gatan och in i privatlivet vare sig du själv röker eller inte. På samma sätt klibbar lukten av brottslighet fast vid hela branschen och alla anställda.
Det finns en vit och ren sida av branschen och många har sina jobb där. Men de har svårt att hävda sig när konkurrensen inte sker på lika villkor.

I mer än 25 år har facket försökt få myndigheterna och det politiska systemet att göra något. Men brottsligheten har ökat.
Var och en kan se hur det blir fler och fler matställen och kaféer. Ändå visar statistiken att arbetstillfällena inte blir fler. Arbetslösheten ökar och fackförbundets medlemssiffror stagnerar. Förklaringen är med största säkerhet att den svarta verksamheten ökar.
Så det behövs klarare luft i alla delar av hotellen och restaurangerna. Även kring kassaapparaterna och bokföringen.

När den här tidningen kommer ut ska Hotell- och restaurangfackets hålla kongress i Upplands Väsby.
Kongressen är förbundets stora dag. Det är här facket samlar ihop medlemmarnas krav, diskuterar och röstar för eller emot. Det handlar om fackets idé och djupare mening. Hur ska jobben och villkoren utvecklas? Vad hotar och vad pekar framåt?
I tio år har HRF disktuerat om förbundet kan leva vidare som ett eget fackförbund. Hittills har svaret blivit ja. Många fackförbund tappar medlemmar för att jobben försvinner. Jämfört med dem är Hotell- och restaurangfacket i ett bra läge.
Men de jobb som kommer måste vara vita, med avtalsenlig lön på seriösa arbetsplatser.
Det behövs glasnost och perestrojka i den här branschen, öppenhet och förändring.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.