Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

De spelar fia med knuff om våra liv

Regeringen påstår sig vilja ha kvar den svenska modellen samtidigt som de medvetet urholkar den inifrån.

Publicerad 19 december 2008

Regeringen Reinfeldt påstår sig värna om den svenska modellen. Med arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin i spetsen säger de att de tycker att modellen är unik i sitt slag och viktig att bevara. När halva mandatperioden har gått verkar detta som ett ihåligt påstående.
Under tiden vid makten har den borgerliga regeringen spelat fia med knuff med människors liv. Sjukskriven, arbetslös, deltidsarbetande – bort med er från spelplanen. Kvar i gamet finns de friska, de som arbetar och de som jobbar heltid.

Det är otäckt att se regeringen påstå sig vilja ha kvar den svenska modellen samtidigt som de medvetet urholkar den inifrån. Sedan Reinfeldt & Co gjorde det dyrare att vara med i a-kassan har en halv miljon människor mer eller mindre tvingats bort från kassan. Och allra hårdast har de som redan har det tuffast drabbats. Hit hör medlemmarna i Hotell- och restauranganställdas-, Musikernas- samt Teaterförbundets a-kassor.
Det hela påminner otäckt mycket om en modern Bröderna Grim-saga där ett litet barn äter upp inkromet på en semla och bara lämnar "skalet" kvar. När någon sedan kommer och ska ta i bullen faller den ihop i smulor.
Att urholka en modell och samtidigt hävda att man värnar den ger en tydlig bismak. Som att hälla bensin i mandelmassan.

Det är läskigt att se hur den ekonomiska krisens krumsprång på världens börser också verkar avspegla sig inom politiken. Plötsligt är det jämnt mellan blocken, i skrivande stund skiljer det bara ett par procentenheter. Oron för ekonomin verkar ge det gamla högerspöket nytt liv.
Undersökningar visar att det främst är äldre män som lämnar socialdemokraterna. En gissning är att många av dem jobbat heltid i hela sitt yrkesliv och har en del att förlora på den ekonomiska krisen. Förmodligen har de också ogillat Sahlins trassligheter med vänstern.

Så hur bringar man reda i denna röra? Till att börja med är det viktigt att se saker för vad de är.  Den borgerliga regeringen värnar inte den svenska modellen, i alla fall inte i praktiken. Fortsätter fack och a-kassa att tappa medlemmar har modellen snart urholkat sig själv, vilket naturligtvis är precis vad regeringen avser.
Sahlin har kanske en del att lära av Reinfeldt trots allt. Hon har redan sagt att hon vill bilda en koalitionsregering med miljöpartiet och vänstern om de vinner valet. Nu saknas bara ett gemensamt manifest så är saken biff. Vad sägs om. Trio – för ett rättvist Sverige. Tydlighet är definitivt ett måste för den som vill vinna valet 2010.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.