Dags att bojkotta branschens drägg
Anna Hjorth, chefredaktör. Foto: Annika af Klercker
Ledare

Dags att bojkotta branschens drägg

Skulle en sjuksköterska välta ut kollegans bricka med operationsinstrument och skrika »jävla idiot«? Knappast.

Publicerad 4 oktober 2017

Ibland undrar jag verkligen vad som rör sig i folks huvuden. Nyligen skrev kocken Isabella Morrone ett blogginlägg som blev en stor snackis.
Hon berättade om vilket helvete hon haft i restaurangbranschen. Om chefer som skickat snoppbilder, som kallat personalen för horor och som kastat en nygjord mise en place i väggen. Bara för att vara elaka och förstöra.

Vad är det för fel? Hur kan någon tycka att det är okej att bete sig så? Det är väl ingen som kan svara på det så här rakt av, och frågan är så klart mest retorisk.
Men jag blir så trött. Hur kan vi acceptera att det här bara fortsätter? För ingen kan ju säga att de inte känner till läget.

Jag funderar på hur det skulle se ut om man överförde Isabellas upplevelser till någon annan bransch eller ett annat yrke.
Skolan eller vården, till exempel. Tänk dig att sjuksköterskan saboterade det som kollegan förberett inför en operation – välte ut brickan med skalpell och klämmor, kallade läkaren för jävla idiot eller tvingade hen att titta på snoppbilder.
Det skulle antagligen inte någon acceptera.

Annas tre i topp

  1. Kamp! Vår krönikör Linn Söderström är en av kockarna som gör upp i Kockarnas kamp i TV4. Spännande att följa!
  2. Svamp! Jag blir som besatt den här tiden på året. Trattkantareller, trumpetsvamp och Karl Johan – ni är så efterlängtade!
  3. Kramp! På hösten får många lust att nystarta träningen. Resultat i mitt fall: Kramp i vaden efter spinningpassen …

Isabella Morrone drar själv slutsatsen att hon måste lämna branschen. Så sorgligt. Men all respekt för beslutet, och för hennes mod att berätta om sina upplevelser.
Kanske kan det bli ett steg mot en förändring. Det är många som reagerat på hennes inlägg och jag hoppas att det kan leda till något bra. Alla vi som inte tycker det är okej att våra kamrater blir utsatta, måste göra som Isabella. Vi kan välja bort just den arbetsgivaren eller välja att äta på en annan restaurang.
Det måste sluta löna sig att bete sig som skit.