Krönika
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Carl fick inte söka till restaurang

Föräldrarna pekade ut riktningen med hela handen. Men drömmen om matlagningen finns kvar.

Publicerad 20 september 2012

Hej Zinat, kommer du ihåg mig? Du var min syo på Engelska Skolan Norr?« Meddelandet fick jag häromdagen på Facebook och avsändaren kan vi kalla för Carl.
Innan jag började ett yrkesliv som komiker och författare jobbade jag som syo eller rättare sagt, syv. Under mina år som studie- och yrkes­vägledare på olika högstadieskolor har jag haft många elever men just denne unge herre kände jag genast igen. Carl var nämligen en av de få elever på denna ­skola som ville söka till restaurang- och livsmedels­programmet. Detta trots hans föräldrars kraftfulla protester.
Det råkade vara så att just hans föräldrar hade andra drömmar för honom och hans framtida yrkesval.

Min tidigare arbetsgivare, Rinkeby­­skolan, hade däremot desto fler elever som sökte till restaurang­programmet utan att några arga föräldrar knackade på dörren till mitt kontor. Självklart är det så att många med icke-svenskt påbrå satsar på att starta eget och att det spelar en stor roll i sammanhanget. Ofta är just att starta eget den enda utvägen för att få en ingång till försörjningsmöjligheter. Och jag kan hävda med viss stolthet att många blir också sedan duktiga på att driva restauranger.

Carl – en artig, vänlig elev med ett flertal »mycket väl godkänd« på sitt betygsdokument – älskade nämligen att laga mat. Till saken hör att den skola Carl gick på helt saknade ett kök. Men det hindrade honom ändå inte från att vilja välja kockyrket i stället för att gå i sin fars fotspår.
Han bjöd ofta personalen på sina hembakade bullar och väntade tills vi tog en tugga. Först efter att han hörde våra glädjerop och såg vår förtjusning över hans skapelse, gick han vidare till sina lektioner och kamrater, med ett stort leende på läpparna.  
Trots hans entusiasm och passion för matlagning blev det slutligen naturprogrammet som godkändes av hans föräldrar som gymnasieval.  Själv utgår jag ifrån att intresset aldrig ljuger och att man bör låta barnen välja efter sin passion. Men för den sortens väl­övervägda val krävs en del kunskap och upplysning.

Jag svarade på hans meddelande och frågade också nyfiket om han fortfarande var mästerkock eller om natur­programmet fått honom på andra tankar.
Svaret kom genast tillbaka! Han studerade på högskolan men skulle så småningom komma att öppna en av Sveriges bästa restauranger. Men innan dess bjöd han gärna på vaniljdrömmar och kanelbullar.
Som det kakmonster jag är mindes jag smaken och såg fram emot att återuppleva bakverken. Måtte han uppnå sina drömmar och måtte alla syv-ar i Sverige få uppleva sådana elever. Amen!

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.