Blir du någons Rickard i sommar?
Anna Hjorth, chefredaktör. Foto: Annika af Klercker
Ledare

Blir du någons Rickard i sommar?

Ett fackförbund behöver många medlemmar för att kunna göra skillnad. Och ingen värvar lika bra som en trygg och erfaren jobbarkompis.

Publicerad 26 juni 2017

Han hette Rickard och snusade, rökte och tuggade tuggummi. Allt på samma gång, typ. Han sträckte fram handen för att hälsa och fick mig omedelbart precis dit han ville. Jag gick med i facket, 20 år och nyanställd.

Det var liksom inte något att diskutera. Kommunal var förbundet, och jobbet var elevassistent på en högstadieskola. Alla på arbetsplatsen var med i facket, i olika förbund beroende på yrke.

Jag tänker på det där ibland när jag träffar HRF:are och ber dem berätta varför de gick med i facket. De som är i min egen ålder har ofta liknande historier som jag – de gick med för att det var något man uppfattade som obligatoriskt. Så var det exempelvis för vaktmästaren Håkan på Astrid Lindgrens värld. Honom kan du läsa om i kommande nummer av Hotellrevyn, ute hos läsarna den 30 juni.

En del har förstås också mött eldsjälar som fått dem att gå med.

De yngre har ofta en helt annan historia. En del har förstås också mött eldsjälar som fått dem att gå med. Men många ser medlemskapet som en slags försäkring, någon att vända sig till om det blir problem på jobbet. En del kanske redan har en dålig erfarenhet från ett jobb och vill gardera sig för framtiden.

Annas tre i topp

  1. Pocketböcker. Jag älskar känslan av sommar och ledighet som infinner sig när jag drar upp en tummad pocketbok ur väskan.
  2. Alkoholfri öl. Det är präktigt, men jag är så glad att det finns riktigt god öl utan alkohol i vanliga butiker numera!
  3. Bra ställen och schysta villkor. Nu har både HRF och Visita appar med bransch­ställen som har kollektivavtal.

Men det är också många som väljer att stå utanför. Det är en av orsakerna till att flera fackförbund, däribland HRF, har dålig ekonomi. Medlemsavgifterna räcker inte till för att bekosta allt som facket gör. Det är olyckligt, i längden ohållbart. För ensam är inte stark och ett fackförbund behöver ha många medlemmar för att kunna göra skillnad.

Jag tänker att det skulle behövas fler som Rickard. Som självklart går fram till sin nya arbetskamrat och talar om att (och gärna varför!) hen ska gå med i facket. Kanske är det du som är Rickard på din arbetsplats i sommar?