Krönika
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Att få välja frukost vore nästan som att få sova hemma

Richard Tellström är doktor i måltidskunskap på Restauranghögskolan i Grythyttan.

Publicerad 6 december 2006

Det kanske är en orimlig begäran men jag vill välja min mat själv. Hemma går det förstås bra. Men på restaurang? Där är det inte sällan alltjämt 1980-tal. Aldrig 2006. Våra måltidsideal krockar!
Hemmamåltiden och arbetsmåltiden på restaurang skiljer sig åt på avgörande sätt. Arbetsmåltiden äter vi med kollegor. Den är tidsbegränsad och oftast ska man arbeta efter maten. Arbetsmåltiden intas ibland på främmande platser där man har låg kunskap om krogutbudet.
I de större städerna kan man välja olika slags lunchmat. Men den är oftast fet, tung på kolhydrater och stekt. Kökens okunskap om samtidens smakideal och de numera rätt så gamla rönen om kost och hälsa är påfallande. Men kanske är det inte så konstigt. Vi har inte någon utbildning för lunchkockar i Sverige. Lunchkock blir man istället för att man inte vill jobba kvällar och helger, men den mat man fortsätter att laga är middagsmat i lunchförklädnad. Och på grund av allt lägre priser på fett, kolhydrater och protein kan krögarna fortfarande sälja en lunch för makalöst låga 60?70 kronor.
Det är lättare att välja restaurang för kvällsmiddagen. Utbudet av fler och lättare rätter är större. Och råvarorna är behandlade efter samtida tillagningsideal. Kolhydraterna är mer mångfacetterade och proteinet bättre även om fettet kan vara lite väl rikligt förekommande.

Men den mest rysansvärda arbetsmåltiden är hotellfrukosten. Den är söt, den är fet och den är fiberfattig. Och ofta är det låg kvalitet på färdigprodukterna som ingår. Köttrester pressas till frukostskinka och ostarna är av ?hushållstyp? som passar alla och förargar ingen.
Var är den svenska matkulturens paradnummer sedan ett årtusende tillbaka? Maten som ger lågt svinn? Lokala råvaror skulle kunna göra hotellfrukosten mycket varierande över landet. Grov rågkavring håller sig minst i tre-fyra veckor och blir bara bättre med tiden. Rökta och torkade skinkor är läckra i sneda skivor. Rökt fisk smakar också mer. Lokala sylter och marmelader ger variation.
Och vem blir egentligen glad av tvärsöt burkfrukt som fruktsallad? Gör istället rum för heminlagda grönsaker och säg adjö till den smakfattiga gurkan, tomaten och paprikan. Min bästa nattdröm: Att det vore skillnad på en frukost i Lund och den som bjuds i Borås. Att få välja frukost vore nästan som att få sova hemma!

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.