Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Årets Kock vann på skolmaten

Andreas Hedlund, 29 år, blev Årets Kock 2002. Juryns motivering var att han lagade två goda rätter med kreativitet och balanserade smaker. Han fick fullträff på årets nyhet ? skollunch för nio kronor per portion.

Publicerad 8 februari 2002

Årets kockTill skollunch lagade kocken Andreas Hedlund (bilden) en nötfärsjärpe med tomat, varm pastasallad och blomkål, gurk- och basilikadressing.
Vinnaren hade före tävlingen praktiserat som kock på mellanstadiet i Torsviksskolan på Lidingö för att höra vad eleverna tyckte.
Den moderna restaurangrätten blev helstekt renytterfilé med friterad potatis, gulbeta, getostcrème samt svartvinbärssås.
? Jag satsade på ganska klassiska smaker i tillbehören. Getost passar bra till ren och såsen med svartvinbär ger lite sötma till.
När han fick Gastronomiska akademiens mejerimedalj om halsen och mottog hyllningarna på Grand Hôtels vinterträdgård, tackade han Fredrik Eriksson på Villa Källhagen och Magnus Ek på Oxen som lärt honom så mycket och sin flickvän Pia för att hon stått ut.
Det var farmor Ainas köttfärssås som banade väg till kockyrket. Andreas gick tvåårig livsmedelsteknisk utbildning och treårig högskoleutbildning på Restauranghögskolan i Grythyttan.
Juryn bestod av 18 personer med ordförande Gert Klötzke.
Förutom mateliten fanns handelsminister Leif Pagrotsky och jordbruksminister Margareta Winberg och en elev, Gabriel Necje, 12 år, från Sätraskolan i Stockholm med i jurygruppen.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här