Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Åre satsar mot festande säsongare

Att säsonga i fjällen är för vissa inte bara förknippat med jobb och skidåkning, utan även med en del partaj. I Åre satsar man nu på att minska festandet med hjälp av utbildning och policyer.

Publicerad 20 mars 2015
Åre satsar mot festande säsongare
Projektet Trygg i Åre ska förebygga festandet bland säsongare på skidorten. Foto: Istockphoto

Varje vintersäsong kommer ungefär 2 000 personer till Åre by för att jobba säsong, de flesta inom turistnäringen. Många är unga och gillar att festa. Detta har nu fått kommunen att tillsammans med bland andra näringslivet starta projektet Trygg i Åre, som ska förebygga alkohol- och droganvändandet bland anställda i trakten.
– Många som kommer hit tillhör riskgrupper, de grupper som dricker mest. Det satte igång tankarna på ett bättre förebyggande arbete, säger Malin Bergqvist som är projektledare.

För att se hur utbrett problemet är gjorde forskare från Mittuniversitet en enkätundersökning bland anställda i Åre-trakten med frågor om alkohol- och narkotikaanvändning. Resultatet är inte statistiskt säkerställt men antydde att alkohol var mer utbrett än narkotika bland de unga. 

Projektet har nu tagit fram en policy kring alkohol och droger på arbetsplatsen. Tanken är att den ska göra det lättare för arbetsgivare att jobba med frågan. Det finns även ett medarbetaravtal där personalen får skriva under att de förbinder sig att följa policyn.
– Det är något som arbetsgivarna själva kan välja om de vill ha. Tanken är att det ska underlätta. Om man som anställd skriver under är det svårt att skylla på att man inte har sett någon policy, säger Malin Bergqvist. 

En annan del i projektet är att utbilda arbetsgivare i att upptäcka och förbygga missbruk. Hittills har två utbildningar hållits, i bland annat arbetsrättsliga frågor och vikten av tidiga insatser mot missbruk. Intresset bland Åres arbetsgivare har varit stort, säger Malin Bergqvist.
– Vi har märkt en stor skillnad i kunskap och nyfikenhet. Till senaste utbildningen kom 48 arbetsgivare, det är bra uppslutning så här mitt i säsongen. 

Fakta: Trygg i Åre

Projektet är ett samarbete mellan kommunen, näringslivet och hälsocentralerna. Det finansieras med medel från Folkhälsomyndigheten.  

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här