Nyheter ÅTAL

Arbetsgivare frias från ocker

En restaurangägare och en kökschef stod åtalade i Luleå tingsrätt för grovt ocker, bedrägeri och olaga hot. Nu har domen kommit som innebär att de frias på flera punkter.

Publicerad 1 november 2018
Arbetsgivare frias från ocker
Luleå tingsrätt friade de båda cheferna på åtalspunkten grovt ocker. Foto: Mikael Norman

Det var när polisen slog till mot en restaurang i Luleå förra hösten som man upptäckte att där fanns flera personer som arbetade utan vare sig uppehålls- eller arbetstillstånd.
Polisen fattade misstankar om människohandel. Så småningom väcktes åtal mot restaurangägaren och dennes närmaste medarbetare, kökschefen.

De båda anklagades för att ha utnyttjat fyra anställda från Nicaragua. Genom att betala alldeles för låg lön samtidigt som de anställda befann sig i beroendeställning ska de två cheferna ha gjort sig skyldiga till grovt ocker, menade åklagaren.

Dessutom åtalades kökschefen för olaga hot och misshandel. En av de anställda vittnade bland annat om att chefen hotat att hugga huvudet av honom.

I går meddelade tingsrätten att man friar de båda åtalade cheferna för grovt ocker.
Rätten anser inte att åklagaren kunnat bevisa att de fyra anställda befann sig i beroendeställning, eller att anställningsvillkoren varit så oskäliga som man påstått.

Däremot fälls kökschefen för olaga hot och döms till dagsböter.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här