Restauranghygien har varit ett aktuellt ämne i veckan. Vet du vad som gäller?

Hygien i restaurangkök – vad vet du om den saken? Skrubba geniknölarna och se om du kan sopa hem sju rätt!
Fråga

I Livsmedelsverkets projekt Blodiga Burgare (2019) studerade man 145 restauranger som serverade burgare med rosa kärna. Hur stor andel bedömdes ”ha förutsättningar att servera säkra icke genomstekta hamburgare”?
Fråga

Vilka bor ofta i din hårbotten och kan följa med ner i maten med ett tappat hårstrå eller om du kliar dig i huvudet medan du lagar mat? Får de föröka sig ordentligt är det risk för matförgiftning.
Fråga
Fråga

En sådan här hink i rostfritt stål har fått lite strålkastarljus på sig genom Aftonbladets avslöjande om bristerna i hygien på Max-restauranger. Men vad är det vanligaste användningsområdet i restaurangkök?
Fråga

I Kapitel II i Bilaga II till förordning EG nr 852/2004 hittar man regelverket som styr mycket runt livsmedelshygien i branschen.
”Alla föremål, tillbehör och all utrustning som kommer i kontakt med livsmedel skall rengöras effektivt och, när det är nödvändigt, desinficeras; rengöring och desinficering skall ske …”
Ja hur skall det ske?
Fråga

Det är kommunens inspektörer som kontrollerar hygienen på de flesta typer av serveringsställen. Men inte på alla! För en av dessa är Livsmedelsverket kontrollmyndighet. Vilken?
Fråga

Avsluta den här meningen, ur protokollet från en restauranginspektion 2024:
”Vid kontroll av beredningsrummet i köket upptäcktes en musfälla under arbetsbänken och spillning från råttor. När kökspersonalen frågades om skadedjur i lokalen använde han en slev för att …”