Quiz HYGIEN

Är du rena proffset på restauranghygien?

Restauranghygien har varit ett aktuellt ämne i veckan. Vet du vad som gäller?

Publicerad 21 februari 2025
Är du rena proffset på restauranghygien?
Varmhållning, städning och bakterier i hårbotten – är du redo för Hotellrevyns hygienquiz? Foto: Istockphoto

Hygien i restaurangkök – vad vet du om den saken? Skrubba geniknölarna och se om du kan sopa hem sju rätt!

Fråga

hamburgare till quiz om hygien
Mmm, fatta vilken juicy burgare! Aldrig att jag genomsteker en sån här sköning. Foto: Istockphoto

I Livsmedelsverkets projekt Blodiga Burgare (2019) studerade man 145 restauranger som serverade burgare med rosa kärna. Hur stor andel bedömdes ”ha förutsättningar att servera säkra icke genomstekta hamburgare”?

Fråga

hårbotten till quiz om hygien
Ibland vill man ta sig för pannan och slita sitt hår på jobbet. Men inte i samband med matlagning! Foto: Colourbox

Vilka bor ofta i din hårbotten och kan följa med ner i maten med ett tappat hårstrå eller om du kliar dig i huvudet medan du lagar mat? Får de föröka sig ordentligt är det risk för matförgiftning.

Fråga

buffémat till quiz om hygien
Mat som ska stå på varmhållning, hur varmt ska det vara för att hålla bakterietillväxten nere? Foto: Istockphoto

Vilken temperatur ska maten inte understiga vid varmhållning, om man ska hejda mikroorganismernas tillväxt? Och det ska man.

Fråga

hink till quiz om hygien
En hink som verkar gå att använda till lite av varje. Men vad brukar den ha för funktion i ett normalt restaurangkök? Foto: Mostphotos

En sådan här hink i rostfritt stål har fått lite strålkastarljus på sig genom Aftonbladets avslöjande om bristerna i hygien på Max-restauranger. Men vad är det vanligaste användningsområdet i restaurangkök?

Fråga

städning till quiz om hygien
Alla arbetsplatser har sina egna städrutiner. Vad säger reglerna om hur tätt det ska vara mellan tvagningarna? Foto: Elis Hoffman

I Kapitel II i Bilaga II till förordning EG nr 852/2004 hittar man regelverket som styr mycket runt livsmedelshygien i branschen.
Alla föremål, tillbehör och all utrustning som kommer i kontakt med livsmedel skall rengöras effektivt och, när det är nödvändigt, desinficeras; rengöring och desinficering skall ske …”
Ja hur skall det ske?

Fråga

restaurangvagn
Lunch i restaurangvagn 1981 med potatis i karott och öl på glasflaska. Hur är det med tågserveringar, är det Livsmedelsverkets område? Foto: Jan Stadling/Norrlandsbild/Sundsvalls Museum

Det är kommunens inspektörer som kontrollerar hygienen på de flesta typer av serveringsställen. Men inte på alla! För en av dessa är Livsmedelsverket kontrollmyndighet. Vilken?

Fråga

slev quiz hygien
Vad kan den restauranganställde ha gjort med sleven? Foto: Istockphoto

Avsluta den här meningen, ur protokollet från en restauranginspektion 2024:
Vid kontroll av beredningsrummet i köket upptäcktes en musfälla under arbetsbänken och spillning från råttor. När kökspersonalen frågades om skadedjur i lokalen använde han en slev för att …”

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här