I torsdags var det final i Årets kock. HRF:aren Anton Wikberg fick en inblick bakom kulisserna under kvällen, som slutade med att Ida Bauhn tog hem guldmedaljen.

I torsdags avgjordes tävlingen Årets kock 2025. Det blev Ida Bauhn, kökschef på stjärnkrogen Nour i Stockholm, som tog hem guldmedaljen.

HRF:aren Anton Wikberg, själv kock och servitör, var på plats och hjälpte publiken till rätta.
– Jag visade finalisternas familjer och vänner var de skulle sitta. De hade vip-platserna närmast köket. Sedan placerade jag också de tidigare Årets kock-vinnarna, men de minglade runt för det mesta.
Var familjerna nervösa?
– Det tror jag! Men finalisterna själva var nog ännu mer nervösa.
Hur kommer det sig att du var där?
– Det började för tre år sedan när jag var och tittade på finalen i Årets kockelev. Då fick jag en fråga om att filma och lägga ut på deras sida. Sedan träffade jag vd:n för Årets kock och frågade om jag kunde få hjälpa till med något där också.
Det är så inspirerande att se matlagning på den här höga nivån.
Hur är det att vara på plats under finalen?
– Väldigt, väldigt roligt. Man får träffa så många människor inom restaurangvärlden. Det är så inspirerande att se matlagning på den här höga nivån.
Skulle du själv vilja tävla?
– Jag hade en vision om att vara med i Årets kock men jag har insett att det inte är något för mig. Jag är med på det här sättet i stället.
Vinnarmenyn
- Ida Bauhn vann med snacks med grillad siklöja och mousse på svensk anklever, förrätt med citrusbakad havskräfta, varmrätt med färserad anka, smörstekta trattkantareller och syrad kål. Till sist en osträtt på Hallands Himmel skum på Wrångebäck.
- Vinnarens commis var Elin Aldén från Stockholms hotell- och restaurangskola.