En anställd på en restaurang i Skåne drabbades av viruset hepatit A, förmodligen efter att ha ätit smittade jordgubbar på jobbet. Händelsen är anmäld som arbetsskada.
Det var i somras som en anställd på en restaurang i Skåne insjuknade med trötthet och feber. Blodprover visade på kraftigt förhöjda levervärden, och den anställde fick rådet att uppsöka akuten. Där konstaterades att det var hepatit A, eller smittsam gulsot som det också kallas.
Orsaken tros ha varit frysta jordgubbar från Polen, som burit på smittan. Enligt anmälan till Arbetsmiljöverket hade restaurangen någon månad tidigare fått en leverans av frysta bär, som senare visade sig innehålla hepatit A.
Fakta: Hepatit A
I samband med det kasserades alla bär. Men en del hade redan hunnit användas, bland annat i en jordgubbssmoothie som den anställde druckit.
Arbetsgivaren har gjort en anmälan om arbetsskada till Arbetsmiljöverket. Där står att alla medarbetare på arbetsplatsen har erbjudits provtagning och möjlighet att vaccinera sig mot hepatit A. Restaurangföretaget har också gjort det till rutin att koka frysta jordgubbar före användning.