Nyheter arbetsskada

Anställd fick gulsot av jordgubbar

En anställd på en restaurang i Skåne drabbades av viruset hepatit A, förmodligen efter att ha ätit smittade jordgubbar på jobbet. Händelsen är anmäld som arbetsskada.

Publicerad 8 november 2018
Anställd fick gulsot av jordgubbar
Frysta jordgubbar tros ha varit orsaken till att en restauranganställd drabbades av hepatit A. Foto: Mostphotos

Det var i somras som en anställd på en restaurang i Skåne insjuknade med trötthet och feber. Blodprover visade på kraftigt förhöjda levervärden, och den anställde fick rådet att uppsöka akuten. Där konstaterades att det var hepatit A, eller smittsam gulsot som det också kallas.

Orsaken tros ha varit frysta jordgubbar från Polen, som burit på smittan. Enligt anmälan till Arbetsmiljöverket hade restaurangen någon månad tidigare fått en leverans av frysta bär, som senare visade sig innehålla hepatit A.

Fakta: Hepatit A

Virussjukdomen hepatit A är ovanlig i Sverige. De flesta svenskar som drabbas smittas utomlands. Smittan sprids vanligtvis via mat eller dryck, och i mer sällsynta fall via sexuella kontakter. Symptom är influensaliknande besvär, som feber och huvudvärk, illamående och senare en gulaktig ton på hud och ögonvitor. Det tar vanligtvis två till sex veckor mellan smitta och de första symptomen. Sjukdomen går över av sig själv, men den som misstänker att man drabbats ska genast uppsöka vård. Källa: Folkhälsomyndigheten.

I samband med det kasserades alla bär. Men en del hade redan hunnit användas, bland annat i en jordgubbssmoothie som den anställde druckit.

Arbetsgivaren har gjort en anmälan om arbetsskada till Arbetsmiljöverket. Där står att alla medarbetare på arbetsplatsen har erbjudits provtagning och möjlighet att vaccinera sig mot hepatit A. Restaurangföretaget har också gjort det till rutin att koka frysta jordgubbar före användning.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här