Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Ams: ”Jobben finns i branschen”

Arbetslösheten minskar under 2014 och 2015, tror Arbetsförmedlingen. Det är framför allt de privata tjänstenäringarna, som hotell och restauranger, som väntas skapa nya arbetstillfällen.

Publicerad 12 december 2013
Ams: ”Jobben finns i branschen”
Foto: Colourbox

Mycket tyder på att fler arbetslösa får jobb de närmaste åren, skriver Arbetsförmedlingen i sin prognos för 2014 och 2015. Det handlar bland annat om sjunkande antal varsel, bättre utsikter för världsekonomin och större ekonomisk optimism bland både företag och hushåll. Sammanlagt väntas sysselsättningen öka med 116 000 personer de kommande åren, vilket får arbetslösheten att landa på 7,4 procent år 2015. I dag är den 8,1 procent.
– Det är glädjande att det finns en stor optimism inom näringslivet och att det kommer många nya jobb. Samtidigt har vi en växande andel arbetssökande som saknar den kompetens som arbetsgivarna efterfrågar. Det är en utmaning för Arbetsförmedlingen och egentligen hela samhället, säger Clas Olsson som är tillförordnad generaldirektör vid Arbetsförmedlingen.

Flest nya jobb väntas i den privata tjänstesektorn, där hotell- och restaurangbranschen ingår. En förklaring är att hushållen, som tidigare prioriterat sparande, nu börjar konsumera igen. I den privata tjänstesektorn har dock antalet anställda ökat även under de mer sparsamma åren. Sedan tredje kvartalet 2012 har den totala sysselsättningen ökat med 37 000 personer, varav 12 000 bara i hotell- och restaurangbranschen.

Det tredje kvartalet i år arbetade i genomsnitt 163 000 personer på landets hotell och restauranger. Och enligt den enkät som Arbetsförmedlingen gjort bland företagare i branschen kommer det att behövas ytterligare anställda de kommande åren. En fjärdedel av arbetsgivarna säger också att de har haft problem att hitta ny personal det senaste halvåret. 

Rapporten konstaterar också att många som arbetar i branschen har en osäker situation. Bara 47 procent av de hotell- och restauranganställda arbetar heltid och bara 55 procent har en tillsvidareanställning, skriver Arbetsförmedlingen.

 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här