Under 2013 fick 429 hotell- och restauranganställda rätt till jobbcoachning via Trygghetsfonden TSL. Av dem hade nästan 80 procent jobb efter programmet.
Tack vare ett avtal mellan Svenskt Näringsliv och LO kan den som blir uppsagd från ett företag med kollektivavtal i vissa fall få hjälp av jobbcoach att hitta ett nytt jobb. Det gäller för tillsvidareanställda som varit anställda mer än ett år, arbetat mer än 16 timmar i veckan samt blivit uppsagda på grund av arbetsbrist.
Förra året fick nästan 24 000 personer hjälp från TSL, som hanterar omställningsstödet. Av dessa jobbade 429 på företag med HRF:s kollektivavtal.
Nästan 80 procent av de arbetssökande fick jobb genom omställningsprogrammet. Det gällde även de hotell- och restauranganställda. Det var dock inte alla som fick en ny tillsvidareanställning, bara var tredje branschanställd gick vidare till en sådan. Lika stor andel blev visstidsanställda och ungefär var sjätte fick en behovsanställning.
Bättre gick det för uppsagda målare, elektriker och kommunalanställda. Bland dem hade nio av tio jobb efter programmet, och runt sex av tio hade tillsvidareanställningar.
Fakta: Omställningsstödet
- Cirka 100 000 företag är anslutna till trygghetsfonden TSL. Drygt 900 000 arbetare omfattas.
- Det är fack och arbetsgivare som tillsammans ansöker om omställningsstöd.
- Den som får rätt till omställningsstöd från TSL blir erbjuden en jobbcoach. Programmet utformas sedan utifrån individens behov.
- Den som söker om omställningsstöd får inte vara äldre än 64 år och 11 månader när ansökan inkommer.
- Hen får inte heller vara i konflikt med arbetsgivaren om uppsägningen.
- Ansökan om omställningsstöd måste göras av företag och fack tillsammans, förutom vid en konkurs då facket ensamt kan söka om omställningsstöd.
- Det är också möjligt att få stöd om du blir uppsagd på en del av din arbetstid.
Källa: TSL och HRF.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.