Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Allt fler Max-anställda går med i HRF

Sedan i våras har antalet HRF-medlemmar mer än fördubblats på hamburgerkedjan Max. Anledningen? Det finns numera inträdesblanketter till facket på alla Max-restauranger.

Publicerad 29 september 2008

I mars i år var 96 Max-anställda medlemmar i Hotell- och restaurangfacket. Bara sju månader senare har antalet medlemmar ökat till 220 stycken. Det beror på att inträdesblanketter till facket nu finns i företagets alla personalrum. Under de anställdas första utbildningsdagar tipsar arbetsgivaren också om HRF. Dessutom brukar företaget i sitt interna nyhetsbrev ta upp fördelarna med medlemskap i facket.

– Vi har haft träffar med Max och diskuterat detta under en tid. De är öppna och ser oss inte bara som en motpart. Det är positivt att jobba med dem, säger HRF:s avtalssekreterare Mats Hansson.
På Max jobbar många ungdomar och för många anställda är anställningen första mötet med arbetslivet.
– Därför är det ännu viktigare att företaget lever upp till kollektivavtalets grundprincip och att de unga är organiserade, säger Mats Hansson.

Pär Larshans är personalansvarig på Max. Han berättar att företaget alltid har framhållit att det är bra om de anställda är med i facket.
– Det nya nu är att vi också har inträdesblanketter till facket i personalrummen på samtliga restauranger.

Pär Larshans menar att det är viktigt att de anställda känner till vilka rättigheter de har.
– Unga människor som just flyttat hemifrån behöver ha ett bra grundskydd och bra försäkringar. Då är det viktigt att vara med i facket. Det är också viktigt att man som anställd känner till vilken hjälp man kan få av facket, säger Pär Larshans som förutom att vara personalansvarig också är hållbarhetschef på Max.
Det sista i hans titel syftar på att han arbetar långsiktigt med frågor som får personalen att trivas.
– Det är viktigt att ta till vara personalens egna idéer. Då vill de anställda stanna kvar längre hos oss och både de och gästerna trivs.

Mats Hansson på HRF är nöjd med samarbetet med Max.
– Det vore önskvärt om fler större företagskedjor ville haka på den här grejen, säger han.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här