Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

AD: Okej att säga upp skadad husfruassistent

Hotell Scandic Foresta gjorde inte fel när de sade upp en husfruassistent som på grund av en arbetsskada inte längre klarade sitt arbete. Det konstaterar Arbetsdomstolen och dömer kvinnans fack Unionen att betala nästan 300 000 kronor i rättegångskostnader.

Publicerad 12 maj 2011

Kvinnan fick fast anställning som husfruassistent på hotellet år 2003. Några år senare, 2007, blev hon sjukskriven efter att hon trillat och brutit handleden. Försök med arbetsträning gjordes, men utan framgång. I februari 2010, efter en medicinsk utredning, sade arbetsgivaren upp henne eftersom man ansåg att hon inte längre kunde utföra något arbete av vikt.

Felaktigt, ansåg kvinnans fackförbund Unionen, och krävde att uppsägningen skulle ogiltigförklaras. Facket menar att kvinnan visst kunde utföra arbete på hotellet, och hänvisar till en medicinsk utredning som kvinnan själv bekostat. Unionen anser även att eftersom hotellet ingår i Scandickedjan med över 3 500 anställda, borde det finnas förutsättningar att omplacera henne till ett passande jobb.    

I går avgjorde Arbetsdomstolen saken. Domstolen anser att hotellet uppfyllt sina plikter gentemot kvinnan, och att uppsägningen var befogad. Unionen döms att betala nästan 300 000 kronor i rättegångskostnader.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här